Ν. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα για την κατάργηση της βίζα

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα για την κατάργηση της βίζα

Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση των θεωρήσεων των πολιτών της στη Ζώνη Σένγκεν, υποστήριξε σήμερα Δευτέρα η Λευκωσία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση για οποιοδήποτε κράτος.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνεται σαφώς και η ελεύθερη πρόσβαση Κυπρίων στην Τουρκία, όπως και για τους άλλους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον η Άγκυρα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, συνεχίζει αυτή την τακτική και δεν συμμορφώνεται, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη-μέλη σχετική αξιολόγηση για την τήρηση των 72 κριτηρίων από την Τουρκία και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο κρατών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η Κομισιόν θα τοποθετηθεί επί της αρχής υπέρ της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, διευκρινίζοντας όμως ότι κάποια προαπαιτούμενα δεν έχουν υλοποιηθεί. Η τελευταία εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει αδιέξοδο στην όλη διαδικασία.

Η τελική απόφαση για τις θεωρήσεις θα ληφθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο στα τέλη Ιουνίου. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση την Τετάρτη.

Πηγή: skai.grΣχόλια