Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, κλιμακώνοντας καθημερινά την επικίνδυνη ρητορική της κατά της Ελλάδας.

Σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, σε συνέχεια των ανυπόστατων ισχυρισμών του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δεν ήταν το μόνο «παρατράγουδο» για σήμερα, καθώς όπως έγινε πριν από λίγη ώρα γνωστό, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία «βαφτίζει» την Κάσο «Τζομπάν» («Coban») και ζητά η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γείτονες επικαλούνται στη ΝΟΤΑΜ τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επανειλημμένα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αμφισβητήσει.Σχόλια