Νέες διευκρινίσεις για τις αποδείξεις από το ΥΠΟΙΚ

Νέες διευκρινίσεις για τις αποδείξεις από το ΥΠΟΙΚ

Απάντηση στα δημοσιεύματα και στον ντόρο που έχει προκληθεί με το θέμα των αποδείξεων επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι πρόσφατη η σχετική νομοθεσία για την υποχρέωση των φορολογούμενων να κρατούν τις αποδείξεις για μία πενταετία.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει το υπουργείο:

– Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

– Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

– Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

– Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ. (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κλείνοντας το υπουργείο υπογραμμίζει ότι, «κάθε ’’διαρροή’’ κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».Σχόλια