Νέους φόρους θα «προσφέρει» σήμερα ο Τσακαλώτος στους δανειστές…

Νέους φόρους θα «προσφέρει» σήμερα ο Τσακαλώτος στους δανειστές…

Όσο δεν τα βρίσκουν θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός των νέων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 οι πολίτες.
ΟΙ θεσμοί από την πλευρά τους, ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 ενώ συνεχίζουν να αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Αρχικά η συνάντηση μεταξύ υπουργού της οικονομίας – δανειστών επρόκειτο να γίνει το Σάββατο, όμως όπως ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναβλήθηκε για σήμερα Κυριακή στις 14.00.

Η ελληνική πλευρά θα απαντήσει στους θεσμούς πώς είδε την αντιπρόταση που αυτοί κατέθεσαν την Πέμπτη το μεσημέρι για αφορολόγητο μόλις 7.000 ευρώ και μάξιμουμ φορολογική επιβάρυνση 50%-55% (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης), «κόντρα» στο σχέδιο Τσακαλώτου που προέβλεπε αφορολόγητο 9.550 ευρώ και συνολική φορολογική επιβάρυνση έως 60%.

Με τους δανειστές να απαιτούν 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα, είναι πλέον βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τους άμεσους φόρους εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, θα αναγκαστούν δηλαδή για ακόμη μια φορά να πληρώσουν τα σπασμένα οι χαμηλόμισθοι. Η ανάγκη αυτή δεν θα υπήρχε, αν τα υπόλοιπα έσοδα εισπράττονταν κανονικά. Ωστόσο, όπως έλεγε αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά αναζητεί επιχειρήματα για να αποφύγει να εισπράξει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον που υπολόγιζε, από διάφορους νέους φόρους που έχουν γραφτεί μεν στον προϋπολογισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί (πχ αυξήσεις φόρων για αγρότες, ενοίκια, τυχερά παιχνίδια κλπ).

Σχόλια