Νομοτεχνική βελτίωση στο ν/σ για τον εκλογικό νόμο με στόχο τις 200 ψήφους

Νομοτεχνική βελτίωση στο ν/σ για τον εκλογικό νόμο με στόχο τις 200 ψήφους

Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσει συναίνεση 200 ψήφων, για την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές, κατέθεσε η κυβέρνηση.

Τη βελτίωση κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και με αυτήν σπάει το άρθρο 2 του νόμου στα δύο, διαχωρίζοντας έτσι την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, από τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Ειδικότερα, με τη νομοτεχνική βελτίωση:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

– ένα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους στην κατάργηση του οποίου συμφωνούν πολλά κόμματα και

– ένα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

– η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

– τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Η κίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ερμηνεύεται από μερικούς ως μία προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει το ΚΚΕ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να καταψηφίσει ξεκάθαρα τη διατήρηση του ορίου εισόδου (3%) με το οποίο διαφωνεί και να υπερψηφίσει ίσως την κατάργηση του μπόνους για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, προσδοκώντας έτσι να αυξήσει τις θετικές ψήφους, προσεγγίζοντας περισσότερο το στόχο της πλειοψηφίας των 2/3, που ορίζει το Σύνταγμα ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της ρύθμισης από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη των βουλευτών του κόμματος υπό την Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, δε θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο, ούτε κατ’ αρχήν ούτε κατ’ άρθρον, τόσο στην επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια, ενώ η καταψήφιση αφορά και στη διάταξη για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

Θεοδωράκης για ψήφο στα 17: Άλλη μια κουτοπονηριά στον εκλογικό νόμο

Για «άλλη μια κουτοπονηριά» στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο, κάνει λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «να σταματήσουμε τους χαβαλέδες», τονίζοντας ότι με το σχέδιο νόμου δε δίνεται ψήφος στους 17άρηδες, αλλά στους 16άρηδες.

«Και για την ακρίβεια δίνουν ψήφο σε αυτούς που είναι 16 χρονών και μια μέρα. Είναι σαν να τους λένε “μπορεί ο πατέρας σου να μην έχει δουλειά, μπορεί οι επιχειρήσεις να κλείνουν, μπορεί να χάθηκαν δισεκατομμύρια από την ανικανότητά μας, μπορεί τα σχολεία να είναι διαλυμένα, αλλά θα μπορείς να μπαίνεις στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, να παίρνεις υποτροφία με 6,5 και θα μπορείς – δοξάστε μας! – να ψηφίζεις”!», σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι πρόκειται για «ένα ακόμη παλαιοκομματικό ρουσφέτι μιας πρόωρα γερασμένης κυβέρνησης».

 Σχόλια