Νορβηγία: Ο μακελάρης που σκότωσε 77 ανθρώπους κατηγορεί το κράτος ότι παραβιάζει τα δικαιώματά του

Νορβηγία: Ο μακελάρης που σκότωσε 77 ανθρώπους κατηγορεί το κράτος ότι παραβιάζει τα δικαιώματά του

Οι αρχές της Νορβηγίας απέρριψαν την Τετάρτη (2/3) τις κατηγορίες του ακροδεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους (στην πλειονότητά τους εφήβους) και σήμερα υποστηρίζει ότι οι συνθήκες κράτησής του παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο Μπρέιβικ, που έχει τεθεί υπό καθεστώς πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας και απαγορεύεται να δέχεται επισκέψεις, έχει προσφύγει εναντίον του κράτους για «απάνθρωπη» και «εξευτελιστική» μεταχείριση που αντίκειται στην ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η δίκη, που θα διεξαχθεί στο διάστημα 15-18 Μαρτίου, θα γίνει για λόγους ασφαλείας στο γυμνάσιο της φυλακής Σκίεν, στα νοτιοδυτικά του Όσλο, όπου κρατείται σήμερα ο Μπρέιβικ.

«Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν… είναι σύμφωνα, σε γενικές γραμμές, με ό,τι επιτρέπεται» από τη Σύμβαση, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα σε ένα έγγραφο που απευθύνεται στη δικαιοσύνη και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Μπρέιβικ έχει στη διάθεσή του τρία κελιά: ένα για τη διαβίωσή του, ένα όπου μπορεί να μελετά και ένα τρίτο για να γυμνάζεται. Έχει επίσης μια τηλεόραση, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο) και μια κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια. Μπορεί να ετοιμάζει μόνος του τα γεύματά του και να πλένει τα ρούχα του.

Καθώς δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με άλλους κρατούμενους (επίσης για λόγους ασφαλείας) συνομιλεί μόνο με τους φύλακες και με άλλους εργαζόμενους στο ίδρυμα.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια