Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας

Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας

Ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, με το σχόλιό του να έρχεται εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Μιλώντας με οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Αναφερόμενος στο χρέος (σ.σ. το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αμφισβητεί το κατά πόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας έως το 2018 είναι επιτεύξιμοι), ο κ. Νοβότνι υπογράμμισε πως ένα «κούρεμα» δε θα βοηθούσε με κάποιο τρόπο. «Η Ελλάδα έχει κάνει μαζική πρόοδο» στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, συμπλήρωσε.

Η δήλωση του Αυστριακού Κεντρικού τραπεζίτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση που εξέφρασε το πρωί ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα απαραίτητο κομμάτι των προγραμμάτων διάσωσης.

Στην ίδια συνέντευξη στη Die Presse, ο κ. Νοβότνι αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο σε ό,τι αφορά στη διαρροή των συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ από τα Wikileaks και φέρεται να αμφισβήτησε τη γνησιότητα της συνομιλίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Νοβότνι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ τείνει να σταματήσει την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, αν και είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, σημείωσε ότι «φαίνεται πως δε θα τυπωθούν στο μέλλον», προσθέτοντας ότι «τα παλιά χαρτονομίσματα θα παραμείνουν μέσα πληρωμών, αλλά μπορεί πιθανόν να μην υπάρξουν νέα 500ευρα».Σχόλια