Ντάισελμπλουμ: Το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα – Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει

Ντάισελμπλουμ: Το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα – Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει

Ότι έχει υπάρξει πολύ μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, συμπληρώνοντας ότι «Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι στη πρόταση που έχουν υποβάλλει οι Θεσμοί υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, και ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στο σενάριο του τι θα ακολουθήσει μια ενδεχόμενη μη αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ από την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι «Δεν θα κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί αν το ΔΝΤ δε πληρωθεί στις 30 Ιουνίου», και συμπληρώνοντας με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση «ξέρει» πως πρέπει να είναι συνεπής απέναντι σε όλους του διεθνείς πιστωτές της.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ακόμη, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως οι Θεσμοί παραμένουν ανοιχτοί σε εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει η Αθήνα, όμως αποσαφήνισε πως το τελικό σχέδιο θα πρέπει να «βγαίνει» και να είναι «δημοσιονομικά βιώσιμο», και πρόσθεσε ότι η όποια λύση θα πρέπει να βασίζεται στο κοινό ανακοινωθέν της 20ης Φεβρουαρίου, και να είναι «αξιόπιστη» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

Λίγα λεπτά αργότερα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου για την ετήσια σύνοδο του ESM, ο κύριος Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει συζητήσει και δεν συζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς απαιτείται συμφωνία για το υπάρχον πρόγραμμα προηγουμένως. Εξάλλου, υπενθύμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, η συμφωνία του 2012 για το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε ισχύ και θα εκπληρωθεί, όταν η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας πάντως, πως κάτι τέτοιο «δεν είναι κοντά».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στην συνεδρίαση, δήλωσε: «Ο Ντράγκι είπε κάποτε ότι για να λειτουργήσει το ευρώ πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει παντού. Πιστεύουμε ότι ήταν ακριβής. Και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό. Πρέπει να μετακινηθούμε από την δαπανηρή διχόνοια στην αποτελεσματική συναίνεση».

Η Γερμανία ελπίζει πως θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και περιμένει υπομονετικά, όμως το αν θα υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση επαφίεται ξεκάθαρα στην ελληνική κυβέρνηση, τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει», και πρόσθεσε: «Έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αλλά και η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κάτι από αυτά που έχει πει. Αν δεν υπάρξουν προτάσεις, δεν θα υπάρξει και κάτι για το οποίο να συζητήσουμε».Σχόλια