Νταβούτογλου: Δε στέλνουμε στη Συρία πρόσφυγες – Απολύτως λάθος οι ισχυρισμοί της Διεθνούς Αμνησίας

Νταβούτογλου: Δε στέλνουμε στη Συρία πρόσφυγες – Απολύτως λάθος οι ισχυρισμοί της Διεθνούς Αμνησίας

«Απολύτως λάθος» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τους «ισχυρισμούς» της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο επαναπροωθώντας Σύρους πρόσφυγες στην εμπόλεμη χώρα τους.

Ο κ. Νταβούτογλου απέρριψε κάθετα τις σχετικές καταγγελίες, και αντέτεινε ότι η Άγκυρα δεν έχει επαναπροωθήσει ούτε έναν Σύρο πρόσφυγα, ακριβώς επειδή γνωρίζει τη βία που χρησιμοποιούν, τόσο το συριακό καθεστώς, όσο και οι εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα.

Ακόμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία ζουν πλέον στην Τουρκία και είναι «δικά μας παιδιά».

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, έρχονται σε συνέχεια μιας σκληρής ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σαββατοκύριακο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι οι «ισχυρισμοί» της Διεθνούς Αμνηστίας «δεν αντανακλούν με οιοδήποτε τρόπο την πραγματικότητα», και πως η Άγκυρα εξακολουθεί να ακολουθεί πολιτική «ανοιχτής πόρτας» απέναντι στους άμαχους που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίμαχη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι από τον Ιανουάριο οι τουρκικές Αρχές στέλνουν σχεδόν καθημερινά στη Συρία περίπου 100 Σύρους πρόσφυγες.

Σε περίπτωση που αυτή η καταγγελία αποδεικνυόταν, ή αποδειχθεί, αληθής, αυτό θα είναι και το οριστικό «χτύπημα» στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.Σχόλια