Ντιμπέιτ: H πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για Τσίπρα και Μεϊμαράκη

Ντιμπέιτ: H πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για Τσίπρα και Μεϊμαράκη

Να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του πρώτου ντιμπέιτ είναι έτοιμοι απόψε οι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού στις 21:00 ξεκινάει η δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία πριν τις κρίσιμες εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

Οι δύο… μονομάχοι αναμένεται να παίξουν όλα τα δυνατά τους χαρτιά με στόχο να πείσουν τους αναποφάσιστους, οι οποίοι αποτελούν μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ποντάρει στη μάχη κατά της διαπλοκής, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης θα στρέψει την κριτική του στην λεγόμενη «κρυφή» ατζέντα του μνημονίου, την οποία σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεταθέσει για αργότερα. Όλα αυτά με γνώμονα τις προεκλογικές τους ομιλίες.

Οι κανόνες του ντιμπέιτ

  • Αυτή τη φορά οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα είναι όρθιοι και όχι καθιστοί, όπως στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου.
  • Συνολικά οι πολιτικοί αρχηγοί, στον πρώτο γύρο, θα δεχτούν δώδεκα ερωτήσεις σε δύο ενότητες, Εσωτερική πολιτική (Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.) – Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα).
  • Έξι ερωτήσεις στην πρώτη ενότητα και έξι στη δεύτερη. Ενώ ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα αποφασίζει μόνος του αν θα παρέμβει μετά την απάντηση του αντιπάλου του.
  • Οι χρόνοι των ερωτήσεων και των απαντήσεων θα είναι ίδιοι με το προηγούμενο ντιμπέιτ, δηλαδή, η ερώτηση έως 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση έως 1:30 λεπτό.

Οι καινοτομίες του ντιμπέιτ και η «κόκκινη κάρτα»!

Τα δύο επιτελεία θέλησαν η τηλεμαχία των δύο αρχηγών να χαρακτηριστεί από περισσότερη ζωντάνια, να είναι ουσιαστική πολιτικά και να μην παραπέμπει σε παράλληλους διαλόγους όπως στο debate των 7 την προηγούμενη Τετάρτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα μπορούν να ρωτήσουν ο ένας τον άλλο αλλά και να δείχνουν μέχρι και… κόκκινη κάρτα στο συνομιλητή τους, προκειμένου να σχολιάσουν, απορρίψουν ή δικαιολογήσουν όσα θα έχει πει νωρίτερα.

Αναλυτικά, η ροή του ντιμπέιτ

Το πλάνο της τηλεμαχίας:

1. Ημέρα: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο στούντιο της ΕΡΤ.

2. Συντονιστής: ΕΡΤ.

3. Τα δύο κόμματα συναποφάσισαν το συντονιστή, τις θεματικές ενότητες, τη σειρά τους, όπως και το χρόνο απαντήσεων. Οι ενότητες είναι δύο:

α. Εσωτερική πολιτική [Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.]

β. Εξωτερική πολιτική [Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα]

4. Μετέχουν όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια: Alpha, Ant – 1, Έψιλον, Mega, Σκάι, Star.

Α΄ Γύρος

5. Κάθε δημοσιογράφος κάνει μία ερώτηση [0:30΄], με δικαίωμα follow up 15’’. Η απάντηση δεν ξεπερνά το 1:30΄. Η πρώτη ερώτηση της πρώτης θεματικής γίνεται στον Αλ. Τσίπρα, η πρώτη ερώτηση της δεύτερης θεματικής στον Βαγ. Μεϊμαράκη. Η σειρά που θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι καθορίζεται από τους ίδιους σε συνεργασία με τον συντονιστή.

6. Κάθε πολιτικός αρχηγός δέχεται συνολικά 12 ερωτήσεις [6 στην πρώτη ενότητα και 6 στη δεύτερη] και έχει δικαίωμα να δείξει 3 φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλο» πολιτικό αρχηγό σε κάθε ενότητα. Με την «κόκκινη κάρτα» αποκτά το δικαίωμα να πάρει το λόγο αμέσως μετά την απάντηση του άλλου πολιτικού αρχηγού για 1:00΄. Το σε ποιες απαντήσεις θα δείξει «κόκκινη κάρτα» το αποφασίζει ο ίδιος.

7. Το πλάνο είναι διπλό στη διάρκεια της ερώτησης [πολιτικός αρχηγός που ερωτάται και δημοσιογράφος που ερωτά] με το διπλό να δείχνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς όταν αρχίζει η απάντηση του ενός για να έχουμε τις τυχόν αντιδράσεις του άλλου.

Break

Β’ Γύρος

8. Κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’. Η διαδικασία ξεκινάει αντίστροφα, δηλαδή, Μεϊμαράκης – Τσίπρας.

Γ΄ Γύρος

9. Ο δημοσιογράφος / συντονιστής έχει δικαίωμα να κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις [από 0:30΄ η κάθε ερώτηση] στους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς καμία δέσμευση ενότητας, χωρίς δικαίωμα follow up. Η διάρκεια απάντησης είναι 1:30΄. Η σειρά είναι Τσίπρας/ Μεϊμαράκης και αντίστροφα.

10. Κάθε αρχηγός έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει σκόπιμο, να σηκώσει μία «κόκκινη κάρτα» και να σχολιάσει την απάντηση του άλλου αρχηγού επί 1:00΄.

11. Το πλάνο είναι διπλό με συντονιστή / πολιτικό αρχηγό στη διάρκεια της ερώτησης για να μετατραπεί σε μονό στην απάντηση του πολιτικού αρχηγού και σε διπλό [οι δύο πολιτικοί αρχηγοί] όταν κάποιος από τους δύο αρχηγούς κάνει χρήση της «κόκκινης κάρτας».

Break

Δ΄ Γύρος

12. Στο debate κάθε πολιτικός αρχηγός έχει 2 λεπτά να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα, ξεκινώντας από τον Β. Μεϊμαράκη.

13. Το πλάνο δείχνει μόνο τον πολιτικό αρχηγό που έχει το λόγο.

14. Ευχαριστεί και κλείνει ο συντονιστής.

15. Στη διάρκεια του debate θα γίνουν δύο break, τη διάρκεια των οποίων θα συναποφασίσουν τα κανάλια που μεταδίδουν το debate.Σχόλια