Ο Αλ.Τσίπρας ξεσπά:  Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά

Ο Αλ.Τσίπρας ξεσπά: Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας  τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης και κατάρρευσης της συγκυβέρνησης  «ξαναζεσταμένο φαΐ » έπειτα απέδωσε τα σενάρια αυτά στη διαπλοκή, που όπως είπε επιδιώκει να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέση ισχύος.

Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως παρακολουθώντας τις εξελίξεις θυμήθηκε τη γνωστή αραβική παροιμία: “Τα σκυλιά ουρλιάζουνε, αλλά το καραβάνι προχωρά”.

Υποστήριξε ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει στόχους (με κύριο στόχο όπως επισήμανε την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, με την ολοκλήρωση της αξιολογήσης), τόσο διαψεύδει τα σενάρια παρένθεσης, οικουμενικών κυβερνήσεων, κυβερνήσεων τεχνοκρατών. Σενάρια, που σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, αποτελούν “ξαναζεσταμένα φαγητά” και “έχουν ένα παρονομαστή να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού, σε θέση ισχύος”.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να εμπνεύσει αισιοδοξία στους βουλευτές που δυσανασχετούν για τα δυσάρεστα μέτρα που ψηφίζουν, είπε ότι όσο η κυβέρνηση φτάνει στο στόχο της, στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του χρέους, “όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή, θα κλονίζονται τα κέντρα διαπλοκής και εξωθεσμικής εξουσίας και όσο θα κλονίζονται τόσο θα αντιδρούν”.

Χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις αντιδράσεις τους καθώς όπως είπε είναι σημάδι πανικού, τους κάλεσε όμως να πάψουν να παρουσιάζουν ως αστάθεια της χώρας τη δική τους αποσταθεροποίηση.

“Αν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα κρίση αστάθειας, αυτή δε βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα, σε αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά σε κάποιους άλλους που σε λίγες ώρες θα συνεδριάσουν σε αυτή εδώ την αίθουσα”, είπε, μεταθέτοντας τη συζήτηση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και “καρφώνοντας” τη ΝΔ, η ΚΟ της οποιας επίσης συνεδριάζει στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής στις πέντε το απόγευμα.

Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε ως μόνο σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ τον ελληνικό λαό και την κοινωνία, ζητώντας από τους βουλευτές να βγουν στην κοινωνία και να μιλήσουν με τον κόσμο. Διέψευσε ότι ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο,τιδήποτε άλλο από τη συναίνεση τους στο εθνικής σημασίας ζήτημα του ασφαλιστικού. Χαρακτήρισε αναμενόμενο ότι η αντιπολίτευση αρνήθηκε να στηρίξει μία εθνική προσπάθεια, καθώς όπως είπε “εδώ δε δίστασαν ορισμένοι, τη προηγούμενη περίοδο, να γίνουν φερέφωνα των δανειστών στη σύγκρουσή μας μαζί τους”. Τόνισε όμως ότι το θέμα δεν είναι η στήριξη της αντιπολίτευσης αλλά η στήριξη του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας συνέχισε τον λόγο του, υποστηρίζοντας : «Αν υπάρχει αστάθεια βρίσκεται στην αντιπολίτευση που είναι κατώτερη των περιστάσεων, στην αξιωματική αντιπολίτευση που τρεις μήνες τώρα ούτε εσωκομματικές εκλογές για νέο αρχηγό δεν μπορεί να κάνει και επιδίδεται συνεχώς σε μία ανέξοδη και αδιέξοδη αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική στα πλαίσια μίας ατέρμονης προεκλογικής εκστρατείας”, είπε και επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ το οποίο χαρακτήρισε δεκανίκι μίας παραλυμένης δεξιάς». Επιτέθηκε επίσης στο “αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται γιατί ψηφίστηκε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες και η δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνεια τους”, δηλώνοντας σε υψηλούς τόνους ότι η κυβέρνηση δε θα παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης για να προστατέψει τους καναλάρχες. Όσο για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου, την απέδωσε στο ότι η αντιπολίτευση όπως είπε δε συναινεί στον ορισμό του νέου ΕΣΡ, κατηγορώντας την μάλιστα ότι κάποιους προστατεύει.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο θα αντέξει αλλά θα πετύχει και τους στόχους τηόπως προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019.

Στο κομμάτι των πλειστηριασμών τώρα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί για πλήρη απελευθέρωση και ότι οι δανειστές ζητούσαν η προστασία να αφορά όχι το 60% αλλά το 20%. Χαρακτήρισε θετική και την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τις 100 δόσεις και το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση διεξήχθη με όρους εκβιαστικούς, διότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε ολοκληρωθεί και εάν πήγαινε για το 2016 θα οδηγούσε σε κούρεμα καταθέσεων.

Από την ομιλία του κ. Τσίπρας δεν έλειψε και η αναφορά στο φλέγον θέμα του ασφαλιστικού , τονίζοντας :«Θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με τον εξορθολογισμό του συστήματος. Ενώ την ίδια στιγμή θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το σύστημα ξανά βιώσιμο προτείνοντας ένα συνολικά νέο σύστημα το οποίο αποτελεί το γενικό ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων.»Σχόλια