«Όχι» της Αθήνας στις γερμανικές προτροπές για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

«Όχι» της Αθήνας στις γερμανικές προτροπές για ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο

Απορρίπτει η Αθήνα τις γερμανικές παραινέσεις για ελληνοτουρκικές περιπολίες ων θαλασσίων συνόρων με στόχο να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κούτρα, να απαντά σήμερα στις σχετικές αναφορές που έκανε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε χθες να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας προκειμένου να εμποδιστεί η δράστη των διακινητών προσφύγων. Όπως είπε, τα σύνορα είναι ανοιχτά, οι διακινητές μπορούν να δράσουν όπως θέλουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. «Και τώρα», πρόσθεσε, «δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί».

Ακόμη, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε μεταξύ άλλων πως χρειάζεται «μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες/μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι».

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων», απαντά σήμερα στο Βερολίνο το υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του, Κωνσταντίνου Κούτρα.

Ο κ. Κούτρας είπε ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο μπορεί «να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή».

Ακόμη, έσπευσε να υπενθυμίσει στους εταίρους της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. «Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας», εξήγησε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και πρόσθεσε πως «εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία».

Κομισιόν: Δεν προτείναμε ποτέ ελληνοτουρκικές περιπολίες

Από την πλευρά της η Κομισιόν, τόνισε διά εκπροσώπου της ότι ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού, προσθέτοντας ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρίνισε ότι στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή. Επιπλέον, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς, θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον κ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.Σχόλια