«Όχι» της Κύπρου στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

«Όχι» της Κύπρου στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

Ότι η Λευκωσία δε θα συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, επανέλαβε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τα ευρωτουρκικά, αφού η Άγκυρα ζητεί ανταλλάγματα, προκειμένου να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με κυριότερο το άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ακόμη, ο Κύπριος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Τουρκία από το 2004 έχει αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών, και ότι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβρη του 2006.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του κ. Τουσκ στην κυπριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον κ. Τουσκ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι υπήρξε «αντικειμενική προσέγγιση» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όταν πρόκειται για την ένταξη, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει. Οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις ισχύουν και για να προχωρήσουμε απαιτείται η συμφωνία και των »28»», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ.Σχόλια