Οι γουρούνες μπλόκαραν Σαντορίνη και Μύκονο

Οι γουρούνες μπλόκαραν Σαντορίνη και Μύκονο

Του Βασίλη Κασιμάτη

– Ο τραγέλαφος των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης προκαλεί τουριστικό κομφούζιο στα νησιά φέρνοντας τα πάνω κάτω στο τουριστικό έσοδο, πλήττοντας θανάσιμα τη χώρα.

Αποκλείστηκε το λιμάνι της Σαντορίνης από «γουρούνες» και ι.χ.

-Αντίστοιχο πρόβλημα και στην Μύκονο

Την Δευτέρα 7/5/18 περίπου 80 τετράτροχες «γουρούνες» και αρκετά ι.χ. αυτοκίνητα (μέλη των αντίστοιχων τοπικών συλλογικών ενώσεων) κατέλαβαν το χώρο έξω από την αποβάθρα αποβίβασης επιβατών στο κεντρικό λιμάνι της Σαντορίνης. Ακολούθως και κατά την έλευση του πλοίου της Blue Star απέκλεισαν – με οχήματα και πανό – εντελώς την έξοδο, επιχειρώντας συμβολική διαμαρτυρία, αντιδρώντας στις νέες ρυθμίσεις του Κ.Ο.Κ. που όπως αναφέρουν προκαλούν τεράστια ζημιά στους κλάδους τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί κυριολεκτικά ένα χάος στο λιμάνι του δημοφιλέστερου προορισμού της Ελλάδας, καθώς επιβάτες και οχήματα του πλοίου παρέμειναν μπλοκαρισμένοι για αρκετή ώρα, με το λιμεναρχείο να δίνει τιτάνιο αγώνα ώστε να προασπίσει την ασφάλεια των επιβατών.

Στο δια ταύτα:

Προ ημερών η κυβέρνηση «μπακάλικο» του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μέσω του νέου Κ.Ο.Κ. αλλαγές που αφορούν αλλά και πλήττουν συνάμα τόσο τον τουρισμό μας, όσο και το έσοδο από το εθνικό μας προϊόν.

Ο λόγος, για την απαγόρευση ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων σε όλους τους εξωκοινοτικούς τουρίστες (εκτός εκείνων της συνθήκης Σένγκεν) που δεν φέρουν διεθνή διπλώματα.

Πιο αναλυτικά, μέχρι την 1 Μαΐου 2018 ίσχυε ότι οι τουρίστες μας μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις μεταφορικές τους ανάγκες έχοντας το δικαίωμα να εκμισθώνουν οχήματα (ι.χ. & μοτό) με την κανονική τους άδεια οδήγησης. Με τις νέες ρυθμίσεις του Κ.Ο.Κ. αυτό άλλαξε και από την 1η Μαΐου απαιτείται η μετατροπή του διπλώματος σε «διεθνές» (τύπου ΕΛΠΑ).

Υπό το πρίσμα του ακριβοδίκαιου, η αλλαγή αυτή εναρμονίστηκε με Ευρωπαϊκή οδηγία. Όμως, αφενός αυτό δεν ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και αφετέρου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τουριστικό προϊόν δεν αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εθνικής τους οικονομίας, όταν στην Ελλάδα κυριολεκτικά … ζούμε από τον τουρισμό!

Κοντολογίς, μέσω της νέας αυτής διάταξης, οι τουρίστες μας δεν δύνανται να ενοικιάσουν οχήματα, αφού ελάχιστοι φέρουν διπλώματα τύπου ΕΛΠΑ καθώς μέχρι «χθες» γνώριζαν ότι αυτό δεν είναι απαιτητό στη χώρα μας.

Ο σωστός λοιπόν ο νοικοκύρης (κυβέρνηση), όταν αλλάζει κάτι που πλήττει σοβαρά ένα τεράστιο τουριστικό κλάδο, φροντίζει παγίως να δίνει μια περίοδο «χάριτος» ώστε να ενημερωθούν άπαντες για την αλλαγή, με στόχο η προκαλούμενη οικονομικά ζημιά να βρεθεί στο ελάχιστο. Θα έπρεπε λοιπόν ο υπουργός μεταφορών κ. Σπίρτζης να έθετε την εφαρμογή των νέων μέτρων, τουλάχιστον από 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αν βέβαια ήταν κανονικός υπουργός που λειτουργούσε προς όφελος της χώρας και όχι μισθωμένο τσολιαδάκι εκείνων των αλλότριων συμφερόντων που επιζητούν επιδεικτικά να εκμηδενίσουν την Ελλάδα.

Εκείνος που πλήττεται περισσότερο είναι ο τεράστιος κλάδος των επιχειρηματιών που εκμισθώνουν τις τετράτροχες γουρούνες» (ATV), καθώς μέχρι σήμερα οι τουρίστες νοίκιαζαν τα οχήματα αυτά με την κρατική τους άδεια οδήγησης αυτοκινήτου.

Και ενώ οι ιδιοκτήτες αυτοί εκσυγχρονίστηκαν αφαιρώντας από το στόλο τους τις γουρούνες έως 125 κυβικά εκατοστά και αποκτώντας νέες τύπου Euro 4 (με ανεξάρτητη ανάρτηση και μέγιστη σταθερότητα), σεβόμενοι την λαϊκή ετυμηγορία έπειτα από τα πάμπολλα ατυχήματα του παρελθόντος, ήρθε η κυβέρνηση και ως κεραυνός εν αιθρία τους αποσβόλωσε χτυπώντας στους … στο «δόξα πατρί».

Συνομιλώντας με το προεδρείο του θιγόμενου σωματείου στη Σαντορίνη, μας ανέφεραν τα εξής:

«Η κυβέρνηση προ μηνών και εντελώς ξαφνικά μας έβαλε να πετάξουμε τις «γουρούνες» μέχρι 125 κ.κ. Ήταν κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει στα έξοδά μας αλλά με «πόνο καρδιάς», το κάναμε!. Σήμερα έρχεται με νέα μέτρα να μας ισοπεδώσει αφού διεθνή διπλώματα δεν έχει σχεδόν κανένας εξωκοινοτικός τουρίστας. Και καλά οι Κινέζοι και οι Ινδοί που η γλώσσα τους δεν είναι κατανοητή. Αλλά το να απαγορεύεις στον Αμερικάνο, Αυστραλό, Καναδό να νοικιάζει με το αγγλόφωνο επίσημο δίπλωμά του οχήματα, είναι κατ’ελάχιστο απαράδεκτο. Τι δηλαδή; Το να βάλεις τον Αμερικάνο να αγοράσει διεθνές δίπλωμα από την αντίστοιχη Αμερικάνικη ΕΛΠΑ, τον καθιστάς νομιμότερο; Αφού και τα δύο είναι στα Αγγλικά, την ώρα που το δεύτερο (το διεθνές δίπλωμα) αποκτάται από οποιαδήποτε αυτοκινητιστική λέσχη!

Τι θέλει δηλαδή ο υπουργός κ. Σπίρτζης; Να εμφανιστούν κρούσματα επιτηδείων που θα αγοράσουν τυχόν ένα laser εκτυπωτή και θα τους τυπώνουν παρανόμως διεθνή διπλώματα μαϊμού;Αφού έτσι κι αλλιώς σε διεθνή διπλώματα από τις αυτοκινητιστικές λέσχες δεν επαληθεύεται η γνησιότητά τους!!

Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να ισχύσουν οι αλλαγές από την επόμενη τουριστική σαιζόν, ώστε να έχουν επαρκώς ενημερωθεί τα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού αλλά και το τουριστικό κοινό μας, έτσι ώστε να μην θιγεί ο τεράστιος κλάδος των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, να μην θιγεί το τουριστικό έσοδο της χώρας (που είναι τεράστιο το κομμάτι που προκύπτει από renta car & bike) και τέλος να μην θιγεί το κύρος μας και να γινόμαστε «τσίρκουλο» στη διεθνή τουριστική αγορά».

Κλείνοντας να αναφέρουμε για μια ακόμα φορά ότι τόσο ο Υπουργός κ. Σπίρτζης όσο και η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι είτε λειτουργούν εκ του προχείρου με γονατογραφήματα, είτε λειτουργούν εις βάρος της χώρας εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων μας ανέφεραν ότι έχουν προγραμματιστεί δυναμικότερες κινητοποιήσεις για τις αρχές του επόμενου μήνα, αν δεν ρυθμίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Αποκλεισμοί λιμανιών και αεροδρομίων θα μπουν σε εβδομαδιαία διάταξη και … «γαία πυρί μειχθήτω»!!


Σχόλια