ΟΗΕ: Ένα εκατ. πρόσφυγες θα έχουν μπει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2015

ΟΗΕ: Ένα εκατ. πρόσφυγες θα έχουν μπει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2015

Το ένα εκατομμύριο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος του 2015 ο αριθμός των προσφύγων που μπήκαν στην Ευρώπη, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, τον περασμένο μήνα εκτιμάται ότι έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σημειώνοντας μεγάλη μείωση από τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περίπου 220.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο αριθμός των αφίξεων τον Νοέμβριο δείχνει για πρώτη φορά φέτος μείωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γουίλιαμ Σπίντλερ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Οι λόγοι της επιβράδυνσης στον αριθμό των αφίξεων έχουν να κάνουν με τη διακύμανση των κλιματολογικών συνθηκών στο Αιγαίο αλλά και με την καταστολή της παράνομης διακίνησης από τις τουρκικές αρχές».

«Έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο αριθμός ανέβηκε και πάλι, με περίπου 5.201 ανθρώπους να φθάνουν χθες στα ελληνικά νησιά», αναφέρει ακόμη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Μέχρι τώρα, 886.662 άνθρωποι που επιζητούν την ασφάλεια έχουν φθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι απ΄ ό,τι ολόκληρο το 2014, είπε ακόμη ο κ. Σπίντλερ. Οι μισοί από αυτούς είναι Σύροι που διαφεύγουν από τον πόλεμο και η μεγάλη πλειονότητα φθάνει στην Ευρώπη διά θαλάσσης, πρόσθεσε.

«Δε θα ήταν εξωπραγματικό να πούμε ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου», επεσήμανε ακόμη ο κ. Σπίντλερ.

Σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων δε σταμάτησε να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, και αποτελεί πλέον το 52% των αφίξεων έναντι 27% το καλοκαίρι.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, τουλάχιστον το 30% των θανάτων φέτος ήταν παιδιά», ανέφεραν οι δύο οργανισμοί σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σχόλια