ΟΗΕ: Αισθητή μείωση των προσφύγων που έφθασαν στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

ΟΗΕ: Αισθητή μείωση των προσφύγων που έφθασαν στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

Εκατόν σαράντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται πως έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης τον Νοέμβριο, σημειώνοντας μεγάλη μείωση από τον Οκτώβριο, αν και ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν το ταξίδι αυτό παραμένει πολύ υψηλός και θα μπορούσε να φθάσει το ένα εκατομμύριο φέτος, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ο αριθμός ανέβηκε και πάλι, με περίπου 5.201 ανθρώπους να φθάνουν χθες στα ελληνικά νησιά, ανέφερε.

«Ο αριθμός των αφίξεων τον Νοέμβριο δείχνει για πρώτη φορά φέτος μείωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γουίλιαμ Σπίντλερ από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Περίπου 220.000 πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφηκαν τον Οκτώβριο.

«Οι λόγοι της επιβράδυνσης στον αριθμό των αφίξεων έχουν να κάνουν με τη διακύμανση των κλιματολογικών συνθηκών στο Αιγαίο αλλά και με την καταστολή της παράνομης διακίνησης από τις τουρκικές αρχές».

Μέχρι τώρα, 886.662 άνθρωποι που επιζητούν την ασφάλεια έχουν φθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές, περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι απ΄ό,τι ολόκληρο το 2014, είπε. Οι μισοί από αυτούς είναι Σύροι που διαφεύγουν από τον πόλεμο. Η μεγάλη πλειονότητα φθάνει στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

 Σχόλια