ΟΗΕ: Το Χαλέπι αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία

ΟΗΕ: Το Χαλέπι αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία

Το Χαλέπι αντιμετωπίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Συρία» σημείωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, Στίβεν Ο’Μπράιεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας στην πολιορκημένη πλευρά της πόλης είναι έτοιμο να καταρρεύσει, τονίζοντας ότι τα περισσότερα από 100.000 παιδιά που ζουν στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα, το οποίο βομβαρδίζεται αδιάκοπα, είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο, και σημειώνοντας ότι περίπου 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην πόλη.

Ακόμη, ο κ. Ο’Μπράιεν επεσήμανε ότι λόγω της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι «τα τρόφιμα σπανίζουν», εξηγώντας ότι οι μερίδες που υπάρχουν αρκούν για να τραφούν 40.000 άνθρωποι για ένα μήνα.

Μάλιστα, έκανε λόγο για περιπτώσεις θανάτων από υποσιτισμό, από ασθένειες ή από δηλητηριάσεις, μετά από κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων.

«Το νερό αρχίζει επίσης να σπανίζει και αναμένεται δραματική αύξηση ορισμένων ασθενειών», συνέχισε ο κ. Ο’Μπράιεν. «Κάποια μέρα, δε θα υπάρχει πλέον μέρος να κρυφτούν τα άτομα και οι θεσμοί που, με κυνικό και ανηλεή τρόπο, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου», είπε, ζητώντας να συγκεντρωθούν αποδείξεις ώστε κάποτε να δικαστούν οι υπεύθυνοι.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να παράσχει αρωγή στους αμάχους του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού που δεν έχουν δεχτεί καμία βοήθεια από τον Ιούλιο, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να εφαρμοστεί η εκεχειρία ή τουλάχιστον να συμφωνηθούν 48ωρες παύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους κάθε εβδομάδα.

«Η Συρία αιμορραγεί, οι κάτοικοι πεθαίνουν, όλοι ακούμε τις εκκλήσεις τους για βοήθεια», συνέχισε ο κ. Ο’Μπράιεν, καλώντας το Συμβούλιο να δράσει άμεσα και να μην ανέχεται «την πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών.Σχόλια