Όλα καλά: Θα «κόβει» η ελληνική κυβέρνηση

Όλα καλά: Θα «κόβει» η ελληνική κυβέρνηση

Από τον Απρίλιο του 2017, και εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπει σε λειτουργία ο «μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης», ο λεγόμενος «κόφτης» δαπανών, με την κυβέρνηση να διατείνεται ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο στη λειτουργία του μηχανισμού, αποκλείοντας ξένες παρεμβάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες λύσεις.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε και οριστικοποιήθηκε η μορφή του μηχανισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες, ο δημοσιονομικός «κόφτης» θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα προβλέπεται, προηγουμένως, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις παρεμβάσεις στους κωδικούς των εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η έκδοση ΠΔ αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την ίδια τη συμφωνία και, άρα, η πρωτοβουλία θα ανήκει στην κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, ενώ συμπληρώνουν ότι στην περίπτωση που το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε μόνο θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς, με εξαίρεση τους κωδικούς που αφορούν σε ευαίσθητες περιοχές.

Η ενδεχόμενη απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους θα προκύπτει αποκλειστικά με βάση τα στοιχεία της Eurostat, και όχι μελλοντικές εκτιμήσεις, και θα αφορά σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει εγκαίρως, προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μη χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού, αποφασίζοντας έτσι η ίδια για το μείγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την κυβέρνηση η διαδικασία θα είναι η εξής:

– Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δε λαμβάνεται.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

– Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα, δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από τη ΝΔ) το καλοκαίρι.

– Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και αυτό διότι:

– Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος).

– Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%.

– Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

Την Κυριακή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Το απόγευμα της Κυριακής θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως αποφασίστηκε στην άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, και επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, υπό τον Νίκο Βούτση.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ, ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης και θα συζητηθεί στις Επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη και την Παρασκευή, και στην Ολομέλεια το Σάββατο (από τις 10 το πρωί ως αργά το βράδυ) και την Κυριακή (έως τις 6 το απόγευμα).

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και τον «κόφτη» που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει οριστικοποιηθεί με τους Θεσμούς, αλλά και ρύθμιση για το «πόθεν έσχες».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο «πόθεν έσχες», πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα αναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος της εκάστοτε Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ακόμη, θα αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής «πόθεν έσχες» με δικαστικούς, ενώ η Επιτροπή θα εξετάζει πλέον μόνο υποθέσεις των πολιτικών προσώπων και των αιρετών. Οι υπόλοιποι υπόχρεοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην ανεξάρτητη Επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.Σχόλια