15:44 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Όλα μέλι-γάλα για τη ΓΕΝΟΠ...tours

Όλα μέλι-γάλα για τη ΓΕΝΟΠ...tours

Του Πέτρου Κουσουλού

Την απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατηγορουμένων για την περιβόητη υπόθεση της ΓΕΝΟΠ-Τours, που είχε οδηγήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 71 ατόμων, προτείνει ο αντεισαγγελέας Εφετών, Γεώργιος Πρασσάς. Όπως αποκαλύπτει το ereportaz.gr, ο εισαγγελικός λειτουργός –με πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγο καιρό στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών– προτείνει την απαλλαγή των 70 από τους 71 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ήταν υπουργοί, πρόεδροι της ΔΕΗ, συνδικαλιστές και μέλη των οικογενειών τους, καθώς και ιδιοκτήτρια τουριστικού πρακτορείου.

Από τα 71 άτομα, ο κ. Πρασσάς προτείνει την παραπομπή μόνο ενός, του Παναγιώτη Αθανασόπουλου, καθώς, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, στις 6/11/2008, με γνώση του ζημίωσε την Επιχείρηση, καθώς ενέκρινε τη χορήγηση ποσού 300.000 ευρώ στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για σύνταξη μελέτης, μολονότι ουδέποτε παραδόθηκε στη ΔΕΗ τέτοια μελέτη. Ο, δε, κατηγορούμενος ποτέ δεν ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων αυτών.

fotopoulos

Η υπόθεση αφορούσε τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, όπως το δάνειο των 500.000 ευρώ, το οποίο κατηγορείται ότι είχε πάρει ο συνδικαλιστής Νίκος Φωτόπουλος το 2010 για λογαριασμό του συνδικαλιστικού οργάνου. Εκτός από τον κ. Φωτόπουλο, ποινική δίωξη είχε ασκηθεί και στον πρώην υπουργό Ιωάννη Παλαιοκρασσά, στη Χριστιάννα Ρίζου (κόρη του πρώην αρχισυνδικαλιστή), στον Αρθούρο Ζερβό και σε πολλούς άλλους, ενώ οι κατηγορίες αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, της απάτης κατ’ επάγγελμα κ.ά.

Στο κατηγορητήριο, περιέχονταν στοιχεία για μεγάλα χρηματικά ποσά που πήρε η συνδικαλιστική οργάνωση από τη ΔΕΗ, για να διοργανώσει ταξίδια και συνέδρια (με τη συμμετοχή ταξιδιωτικών πρακτόρων, δικηγόρων κ.λπ.). Οι διοργανώσεις αυτές φέρονται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ στην ίδια υπόθεση ο κ. Φωτόπουλος κατηγορείται για εικονικά τιμολόγια, τα οποία εκδόθηκαν για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

rakintzis

H υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη με πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, με βάση το οποίο διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Παράλληλα, είχε διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες. Ο έλεγχος είχε αναδείξει υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.λπ., καθώς, επίσης, και ποσά ως έξοδα για μελέτες, οι οποίες είχαν ανατεθεί σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Εν τω μεταξύ, πέρυσι με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος είχε έρθει αντιμέτωπος και είχε απολογηθεί ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

Η υπόθεση αφορούσε σε έρευνα που έκανε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, σε πόρισμα του οποίου καταγράφονται περιπτώσεις όπου η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ελάμβανε από την ΔΕΗ χρήματα προκειμένου να διεξάγει ταξίδια και συνέδρια για τα οποία βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια. Το πόρισμα αυτό του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Φωτόπουλος κατηγορήθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας, προκαλώντας ζημία σε βάρος της ΔΕΗ.

Από κοινού με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κατηγορίες για συνέργεια στο αδίκημα της απιστίας αντιμετωπίζαν οι Π. Αθανασόπουλος, Αρθούρος Ζερβός, πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το μεγάλο… πάρτι

Την τριετία 2008-2010, η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) διοργάνωσαν 29 εκδηλώσεις και χρέωσαν τη ΔΕΗ 1.194.497 ευρώ… αέρα, αφού οι πραγματικές δαπάνες ήταν 885.711ευρώ!Τον Αύγουστο του 2009, ένα επταήμερο ταξίδι 46 ατόμων στην Ιταλία, κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ! Άλλη τουριστική επιχείρηση, όμως, εξέδωσε δυο τιμολόγια από 54.500 ευρώ για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Ο λογαριασμός που έφτασε στη ΔΕΗ ήταν 109.000 ευρώ, αλλά η εταιρία αρνήθηκε να τα πληρώσει, γιατί σε σύμβαση αναφερόταν η λέξη “εκδρομή”. Έτσι, οι συνδικαλιστές άλλαξαν την… επίμαχη λέξη και η εκδρομή βαφτίστηκε ως “ταξίδι για εκπαιδευτικούς λόγους” και τα 109.000 ευρώ, πληρώθηκαν κανονικά.

Ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, αφορά σε ημερίδα που διοργανώθηκε στις 15 και 16 Ιουλίου του 2010. Θέμα της η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Κόστος: 94.800 ευρώ, μέσω τριών αναθέσεων: Οι δυο δόθηκαν σε κόρες πρώην συνδικαλιστή. Η μια από τις εταιρίες έκοψε τιμολόγιο 31.400 ευρώ αλλά ουδέποτε παρέδωσε τη μελέτη. Η δεύτερη κόρη του συνδικαλιστή, εξέδωσε τιμολόγιο ύψους 8.000 ευρώ. Παρέδωσε το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. Η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρία δικηγόρων, που παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων.

Οι ιθύνοντες της ΓΕΝΟΠ φαίνεται πως ήταν αποφασισμένοι να δείξουν και τι εστί Ελληνική φιλοξενία! Από τις 16 έως τις 30 Ιουνίου του 2008, η ΓΕΝΟΠ φιλοξένησε 37 Μαροκινούς συνδικαλιστές στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα παραστατικά, τα έξοδα για γεύματα, διαμονή και μεταφορές ήταν 29.755,60 ευρώ. Ο τουριστικός πράκτορας όμως, έκοψε τιμολόγιο ύψους 73.440! Λήπτρια του τιμολογίου ήταν άλλη τουριστική επιχείρηση που… όλως τυχαίως ανήκε στη σύζυγό του! Από εκείνη εκδόθηκε το τελικό τιμολόγιο, ύψους 101.121ευρώ…

Με τον ίδιο τρόπο, οι δαπάνες των 19.206,44 ευρώ για τη διαμονή 36 Τυνήσιων στην Ελλάδα κόστισαν στη ΔΕΗ 85.320ευρώ. 37 Καναδοί γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία και αυτό κανονικά κόστισε 37.307.84 ευρώ αλλά η ΔΕΗ πλήρωσε 115.440 ευρώ… Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνολικά 17 περιπτώσεις που υπάρχουν στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.

*Δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο  

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας