Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος: Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος: Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή. Μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

Έτσι, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν παράνομα στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή θα επιστρέφουν στην Άγκυρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει από την Πέμπτη ότι η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας είναι απαραίτητη, καθώς διαφορετικά θα φτάσει στην Ευρώπη νέο, μεγάλο «κύμα» προσφύγων και μεταναστών.

Όπως αναφέρουν σχετικά κοινοτικές πηγές, η πρόταση που εξετάζουν οι «28» προβλέπει ότι οι επιστροφές των Σύρων που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου, κάτι που και θα ισχύει μόνο για τους νεοεισερχόμενους και όχι για τους υφιστάμενους, που θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να γίνει η μετεγκαταστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη.

Η πρόταση προβλέπει επίσης της επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Το τρίτο σημείο της συμβιβαστικής πρότασης αφορά στην επίσπευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το άμεσο άνοιγμα το κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός). Σημειώνεται ότι το εν λόγω κεφάλαια δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, αλλά η Γαλλία, η οποία θα άρει το βέτο.

Το τέταρτο σημείο θα διασφαλίζει ότι η όλη διαδικασία των επιστροφών στην Τουρκία θα γίνεται με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

http://admin.nooz.gr/Uploads/sxediosumfwnias25.jpg
Από το πρωί, η θεσμική ηγεσία της ΕΕ, με τον Ντ. Τουσκ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, στον οποίο παρουσίασαν την κοινή θέση των ηγετών της ΕΕ.

Δηλώσεις Νταβούτογλου

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο Νταβούτογλου, προσερχόμενος στη συνάντηση.

«Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα», είπε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκ. πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι στις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι “καλά νέα για την ήπειρό μας”.

Τι συμφώνησαν χθες

Χθες οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε ένα πλαίσιο χαμηλής δεσμευτικής αξίας, καθώς δεν επιτυγχάνεται ισότιμη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το πλαίσιο της συμφωνίας των 28 βασίζεται στο κείμενο που κατέληξε ήδη από την Τετάρτη η ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της κοινής θέσης των 28 καθώς «σε ένα παιχνίδι χαρτιών, δεν δείχνεις τα χαρτιά σου στον αντίπαλο».

 Σχόλια