Ομπάμα: «Η Λιβύη το χειρότερο λάθος της θητείας μου»

Ομπάμα: «Η Λιβύη το χειρότερο λάθος της θητείας μου»

Την αποτυχία κατάλληλης προετοιμασίας στη Λιβύη, για την επόμενη μέρα χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία, χαρακτήρισε ως χειρότερο λάθος κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυo Fox News, o Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο χάος που προκλήθηκε στη Λιβύη μετά την απομάκρυνση του καθεστώτος και το θάνατο του Καντάφι, καθώς και για το ρόλο των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη πορεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, ενώ από το 2011 βρίσκεται στο έλεος αντιμαχόμενων ομάδων, έχοντας  διαλυθεί κάθε έννοια συγκροτημένου κράτους (failed state).

Σημαντικά, μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ έχει φτάσει στην πρωτεύουσα της Τρίπολης, εν τούτοις δεν έχει καταφέρει ακόμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Και ενώ το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στο εσωτερικό της Λιβύης, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ήταν σωστή.

Σχόλια