Ώρα Κυπριακού στη Γενεύη

Ώρα Κυπριακού στη Γενεύη

Τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τίθενται στο επίκεντρο της πολυμερούς διάσκεψης που είναι σε εξέλιξη για το Κυπριακό, στη Γενεύη. Τις εργασίας συντονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διάσκεψη λαμβάνει χώρα σε αίθουσα στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «η Ε.Ε. συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Πριν τις 2 μ.μ. ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος στο πλαίσιο της διάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι εισαγωγικές παρεμβάσεις που έγιναν από όσους έλαβαν τον λόγο κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο όπως αυτό κατ` επανάληψη έχει εκφραστεί μέσα από τις δημόσιες τους δηλώσεις.

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με  ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ακολούθως μίλησε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει στη διάσκεψη με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν τρία άτομα από κάθε αντιπροσωπεία.

  • Υπάρχουν πληροφορίες για παρουσία Γιλντιρίμ στη Γενεύη.
  • Πριν από τη διάσκεψη προηγήθηκε σειρά επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη.
  • Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί, σημειώνει το Μαξίμου.

Στη Γενεύη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξελίσσεται η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο που αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη γίνεται σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος». 

 Τζανακόπουλος: Προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η κυβέρνηση 

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Κατατέθηκαν οι χάρτες

Κατατέθηναν οι χάρτες και θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι προτάσεις είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Σε σχόλιό του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης αυτός, που αποκάλυψε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» και είναι η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο τελικός χάρτης της συμφωνίας.

Ο χάρτης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Ενόχληση για την διαρροή του χάρτη

Η διαρροή πληροφοριών για τον χάρτη που επρόκειτο να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες», οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο αντιπροέδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος έγραψε στο Twitter:»Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να καταστρέψουν τις συνομιλίες. Έδωσαν το χάρτη μας στα ΜΜΕ. Αίσχος!!»

Μετά από τη χθεσινή διαρροή ο Κύπριος Πρόεδρος αποφάσισε να μην ξαναδώσει κανένα έγγραφο στους ηγέτες των κομμάτων. Για το ποιος έδωσε τον χάρτη οι υποψίες έχουν πέσει στον Πρόεδρο τον Οικολόγων Γ. Περδίκη, ο οποίος αρνείται ότι είναι υπεύθυνος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Τύπου, έγινε έντονη συζήτηση στη Γενεύη με τον κ. Περδίκη να πετάει το διαβατήριο του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον καλεί να τον στείλει πίσω στη Κύπρο αν πιστεύει ότι αυτός διέρρευσε το έγγραφο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον κ. Περδίκη να σταματήσει τους «θεατρινισμούς» και το επεισόδιο έληξε.

Διαβάστε περισσότερα 

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη – Ενστάσεις από ΑναστασιάδηΣχόλια