Όσα δεν ξέρεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Όσα δεν ξέρεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Και αν ακόμα δε βρίσκεται στη Βουλή ως υπουργός Οικονομικών, εντούτοις δε σταματά να βρίσκεται στο προσκήνιο, απασχολώντας τα εγχώρια αλλά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Financial Times, μιλώντας για θέματα που δεν είχε θίξει ξανά στο παρελθόν. Οι πιο απόκρυφες πτυχές του Γιάνη Βαρουφάκη βγήκαν στην επιφάνεια και φυσικά, δεν άργησαν να συζητηθούν. Τι αποκαλύπτει ο τέως υπουργός Οικονομικών;

«Ήθελα να γίνω οδηγός τρένου, αλλά…»

Και όμως, ο ταλαντούχος οικονομολόγος ονειρευόταν μια άλλη πορεία στη ζωή του. Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει οδηγός τρένου! Στη συνέχεια, όπως όλα τα παιδιά, άρχισε να αλλάζει προτιμήσεις και πέρασε από διάφορα στάδια, όπως αυτά του μαθηματικού και του φυσικού για να καταλήξει οικονομικός επιστήμονας, με καριέρα, μεταξύ άλλων, και στην πολιτική. Ο ίδιος παραδέχεται βέβαια πως το ενδιαφέρον του για ενασχόληση με την πολιτική φθίνει όσο περνάει ο καιρός.

 «Πήγα σε ιδιωτικό σχολείο»

Ο κ. Βαρουφάκης παρακολουθούσε μαθήματα σε ιδιωτικό σχολείο και με το που τελείωσε, πήγε στη Βρετανία και ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

 «Μαρξ, Κέινς, Χάγιεκ και Νας οι μέντορές μου»

Ο μέντορας του κ. Βαρουφάκη δεν ήταν ένας, αλλά τέσσερις. Ο Μαρξ, ο Κέινς, ο Φρίντριχ Χάγιεκ και ο Τζον Νας. Ο τελευταίος μάλιστα έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το 2015.

«Είμαι πιο «fit» από όσο μου αξίζει»

Ερωτηθείς για τη φυσική του κατάσταση, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Είμαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από αυτή που μου αξίζει, αν λάβει κανείς υπόψη τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες που υπέστησα την περασμένη χρονιά».

«Ναι, έχω κάνει τεστ IQ»

Παρόλο που αντιτίθεται στην ποσοτικοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε τεστ ευφυΐας. Για τα αποτελέσματα δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία, αλλά μπορούμε πάνω κάτω να φανταστούμε..

Πιο «πολιτικά αφοσιωμένος»… δε γίνεται

Ο κ. Βαρούφάκης επεσήμανε ότι είναι «πολιτικά αφοσιωμένος» σε υπέρτατο βαθμό, ενώ σε ερώτηση για τα σπίτια που διαθέτει, απάντησε πως νοικιάζει διαμέρισμα με τη σύζυγό του στην Αθήνα, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ένα σπίτι στην Αίγινα.

Ωστόσο, όπως είπε και ο ίδιος, υπάρχει κάτι που ακόμα δεν κατέχει και θέλει να αποκτήσει άμεσα.

«Η υπερβολή μου: Το κόκκινο, αθλητικό, κάμπριο»

«Η τάση για ιδιοκτησία και ο κτητικός ατομικισμός είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της καλής ζωής. Αλλά θέλω να έχω πολλές εμπειρίες», ανέφερε και μίλησε για τη μεγαλύτερη υπερβολή του: ένα κόκκινο, αθλητικό, κάμπριο αμάξι.

«Είμαι ευτυχισμένος όταν ξυπνάω στην Αίγινα»

Ο κ. Βαρουφάκης είναι ευτυχισμένος με απλά πράγματα, όπως φαίνεται από τη δήλωσή του. Το να ξυπνάει στην Αίγινα και να κοιτάει τη θάλασσα και τα βουνά από το σπίτι του στο νησί είναι για αυτόν η μεγαλύτερη ευτυχία.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα: «Κατάφερα να ζήσω χωρίς αφόρητους συμβιβασμούς»

Όπως απάντησε και ο ίδιος, το μεγαλύτερο κατόρθωμά του είναι ότι κατάφερε να ζήσει χωρίς «αφόρητους συμβιβασμούς», κερδίζοντας το δικαίωμα να επιλέγει τους συνεργάτες του στη δουλειά και στη ζωή.

«Το οικόσημο του  Γιάνη…»

Ερωτηθείς από τους Financial Times για το ποιο είναι το οικόσημό του, απάντησε: «Το οικόσημο του  Γιάνη Βαρουφάκη».

Η μεγαλύτερη αποτυχία: «Δεν ήμουν ο ταλαντούχος πιανίστας που πίστευα…»

Θα περίμενε κανείς να ακούσει αποτυχία στα οικονομικά, στην πολιτική, στα προσωπικά, με λίγα λόγια σε τομείς που είναι μείζονος σημασίας. Παρόλα αυτά, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αφοπλιστικός, απαντώντας πως δεν υπήρξε ποτέ πιο απογοητευμένος, όσο την ημέρα που συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο ταλαντούχος πιανίστας που εκείνος νόμιζε. Και το συνειδητοποίησε σε ηλικία 13 ετών.

«Είμαι τρομερά προβλέψιμος»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως είναι αρκετά προβλέψιμος, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι γύρω του έχουν την αντίθετη άποψη. Και μόνο το ότι είναι προβλέψιμος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι από μόνο του κάτι απρόβλεπτο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε τι θα έκανε αν αύριο έχανε τα πάντα και απάντησε: «Ακριβώς αυτό που κάνω τώρα». Τα συμπεράσματα δικά σας.

«Ναι, στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αλλά…»

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψή του και στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, λέγοντας πως συναινεί σε αυτήν, παρόλο που ανησυχεί που κάποιοι την επιλέγουν, επειδή δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα ιατρικά τους έξοδα.

«Μετά θάνατον ζωή, αλλά χωρίς… χρέη»

Όταν ένας άνθρωπος φεύγει, λέει ο κ. Βαρουφάκης, αφήνει μια μετά θάνατον κληρονομιά. Ιδέες, αναμνήσεις, βιβλία. «Αλλά ελπίζω όχι και χρέη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βάζω 11 στα 10 στη ζωή μου…»

Άραγε είναι ικανοποιημένος ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη ζωή του; Για να δούμε. Όταν του ζητήθηκε από την εφημερίδα να βαθμολογήσει τη ζωή του με άριστα το 10, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι με άριστα το 10, εκείνος θα έβαζε 11! Μάλλον είναι αρκετά ικανοποιημένος από τη ζωή του..σε αντίθεση με πολλούς άλλους..

Μετά από αυτήν τη συνέντευξη, ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και αναμένουμε από τον «προβλέψιμο» Γιάνη Βαρουφάκη κάτι εντελώς ανατρεπτικό και απρόβλεπτο! Και αναμφισβήτητα θα το έχουμε..Σχόλια