Ουρές από δανειολήπτες για ένταξη στο Νόμο Κατσέλη

Ουρές από δανειολήπτες για ένταξη στο Νόμο Κατσέλη

Στα ειρηνοδικεία σπεύδουν μαζικά οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, που αυστηροποιούνται με το νέο έτος.

Ενδεικτικό της κατάστασης, ότι τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη έχουν τριπλασιαστεί, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2016 αλλάζει το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, με το νέο έτος θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τους αιτούντες, ενώ το «μαξιλαράκι» της προστασίας της πρώτης κατοικίας για μια τετραμελή οικογένεια, από τις 450.000 ευρώ αντικειμενική αξία πέφτει στις 220.000 ευρώ.

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ έδωσε προθεσμία 47 ημερών στους δανειολήπτες, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016, ώστε να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες έστειλαν ένα εκατομμύριο ειδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους.

Όσοι παραλάβουν τη σχετική επιστολή, καλούνται από τις τράπεζες να συμπληρώσουν μια τυποποιημένη φόρμα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου όπου θα αναγράφουν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι τράπεζες θα προτείνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα δάνεια.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, θα προτείνεται και εκχώρηση του ακινήτου στις τράπεζες, με αντάλλαγμα να παραμείνει ο δανειολήπτης σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο.

Όσοι δανειολήπτες δεν ανταποκριθούν, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «μη συνεργάσιμοι» και το σπίτι τους κινδυνεύει με πλειστηριασμό.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:Σχόλια