Πάλι ανέβηκε το θερμόμετρο στο Molenbeek των Βρυξελλών

Πάλι ανέβηκε το θερμόμετρο στο Molenbeek των Βρυξελλών

Της Μαίρης Πανούσση

 

Περισσότερα από 400 νεαρά άτομα προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία της περιοχής Molenbeek των Βρυξελλών, με σκοπό αντι-ισλαμιστική διαδήλωση, έπειτα από τα γεγονότα της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η αστυνομία είχε ήδη ενημερωθεί για διαδήλωση του κινήματος Generation Identitaire, ενώ ανέμενε και αντιρατσιστική αντιδιαδήλωση από νέους της τοπικής κοινωνίας του Molenbeek. Την Παρασκευή απαγόρευσε ρητά και τις δύο.
Παρά την απαγόρευση ωστόσο, ακροδεξιοί ακτιβιστές ντυμένοι στα μαύρα, κατάφεραν να μαζευτούν έξω από το πολιτιστικό κέντρο Westrand και μάλιστα επεχείρησαν να προχωρήσουν διαδηλώνοντας προς την πλατεία του Χρηματιστηρίου, Bourse, και το μνημείο των θυμάτων της 22ας Μαρτίου. Μην υπακούοντας στην προτροπή της αστυνομίας για ήρεμη διάλυση, το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, τις πρώτες απογευματινές ώρες, και η κατάσταση εκτροχιάστηκε, καθώς αςτυνομία και διαδηλωτές ήρθαν σε σφοδρή σύγκρουση με πετροπόλεμο και εκσφενδονισμό μπουκαλιών.
Τα ΜΑΤ και η έφιππη αστυνομία μπλόκαραν τους γύρω δρόμους, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μηχανοκίνητα με αντλίες νερού και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας, το οποίο πετούσε συνέχεια πάνω από την περιοχή. Η αστυνομία έκανε συνολικά επτά συλλήψεις αντι-ισλαμιστών ακτιβιστών. Όπως επιβεβαιώνεται από τον Johan Berckmans, εκπρόσωπο της περιοχής των δυτικών Βρυξελλών, δύο εξ αυτών θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, έπειτα από ανακάλυψη, μέσα σε ένα όχημα, δύο  βομβών με σπρέι πιπεριού. Δεν πρόκειται για μολότοφ.
Belgium
Σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, ο δήμαρχος του Molenbeek επιβεβαίωσε ότι ήδη από την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκαν μέτρα για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και της ασφάλειας, όπως είναι το κλείσιμο σταθμών του μετρό σε περίπτωση ανάγκης. Τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν σήμερα, κατά τη σύρραξη στο Molenbeek με το κλείσιμο του σταθμού του Comte de Flandre.

 

 Σχόλια