Παραδοχή σοκ Μουζάλα: Oι μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα

Παραδοχή σοκ Μουζάλα: Oι μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα

Ο φόβος όλων με το ζήτημα των προσφύγων έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται πραγματικότητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, ο οποίος μίλησε το πρωί της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια για τους Αφγανούς.

«Η Ελλάδα έτσι είναι αναγκασμένη να «φιλοξενήσει» τους ανθρώπους αυτούς, καθώς υπάρχουν κράτη που στερούνται της ευρωπαϊκής κουλτούρας» και δεν σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η ίδια η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές και η χώρα μας θα υποστεί τις συνέπειες», παραδέχθηκε ο κύριος Μουζάλας, ο οποίος συνέχισε λέγοντας:

«Υπάρχει πρόβλημα, αλλά προσπαθούμε να δράσουμε έγκαιρα, είδατε το Καστελόριζο πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε, αν και δείχνει πως το πρόβλημα μόνο στην Τουρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί, προφανώς όμως θα χρειαστούν camps για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι και θα το κάνουμε και αυτό» τόνισε

Ολοκληρώνοντας, ο κύριος Μουζάλας εναπόθεσε τις ελπίδες του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: «Αυτό το σχέδιο με το ΝΑΤΟ, θα είναι θετικό και θα φανεί από τα επιχειρησιακά, αν είναι πολύ προσεκτικοί θα μπορέσει να αποτελέσει την λύση για τον έλεγχο των ροών από την πλευρά της Τουρκίας. Θα ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή και θα γυρίζει τους πρόσφυγες πίσω και το ίδιο θα κάνει και με τους δικούς μας, που θα τους γυρνάει μέσω των σκαφών της Frontex στην Τουρκία. Μακάρι το σχέδιο να προχωρήσει».

Tα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η ΠΓΔΜ καταπάτησε την προχθεσινή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής απαγορεύοντας τη διέλευση Αφγανών.

Η δέσμευση ανέφερε ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της ΕΕ έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Όλοι οι πρόσφυγες ζητείται να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν είναι αρκετό το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.Σχόλια