Παράνοια: Ζητάμε να εφαρμοστεί η πρόταση Γιούνκερ και… δεν θέλουν !

Παράνοια: Ζητάμε να εφαρμοστεί η πρόταση Γιούνκερ και… δεν θέλουν !

Σε μια κατάσταση που κινείται στη σφαίρα του σουρεαλισμού εξελίσσονται πλέον τα πράγματα μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζει πλέον ως νέα αντιπρόταση ούτε λίγο ούτε πολύ την πρόταση Γιούνκερ και η πλευρά των εταίρων να… μην την αποδέχεται!

Εν μέσω πυρετωδών επαφών των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και λίγα λεπτά πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 01ης πρωινής της Τετάρτης 1ης Ιουλίου κατά την οποία η χώρα δυνητικά θα μπορούσε να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας, μη έχοντας πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιάννη Δραγασάκη, η κυβέρνηση έστειλε νέα πρόταση «6 σημείων» στους θεσμούς, με «περιορισμένα σημεία διαφωνιών» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κάτω από την τρομακτική πίεση των κλειστών Τραπεζών και με τους πιστωτές να προειδοποιούν -μέσω Ντάισελμπλουμ- για ακόμη σκληρότερους όρους που θα περιελάμβανε ένα νέο πακέτο, ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε τους πάντες άφωνους λέγοντας πως ο ίδιος προσπάθησε να πείσει τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστό πως μια ματαίωση του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα ενδεχόμενο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, και σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος ούτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως ζητούσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αντιθέτως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα μέσω του ESM. Αυτό προϋποθέτει αρχικά την έγκριση από τα κράτη – μέλη και κυρίως από τα Κοινοβούλια εκείνων των χωρών που ακολουθούν τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να εγκριθεί καταρχήν η επιλεξιμότητα της Ελλάδος για να ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Το Eurogroup συνεδριάζει το πρωί για να εξετάσει την ελληνική πρόταση, ενώ η δήλωση της κυβέρνησης για πιθανότητα ματαίωσης του δημοψηφίσματος, κάνει τα πάντα να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα».
Σχόλια