Παράνομη η απεργία των πιλότων στη Lufthansa

Παράνομη η απεργία των πιλότων στη Lufthansa

Παράνομη έκρινε σήμερα γερμανικό δικαστήριο την απεργία των πιλότων της Lufthansa, η οποία έχει οδηγήσει στην ακύρωση περίπου 1.000 πτήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit, η απόφαση σημαίνει πως όλοι οι πιλότοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα επαναληφθούν οι πτήσεις.

Σημειώνεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων ξεκίνησαν πριν από περίπου 18 μήνες, με αρχικό τους στόχο το να αποφευχθούν οι αλλαγές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, οι πιλότοι αντιδρούσαν και στην επέκταση των πτήσεων χαμηλού κόστους στη Lufthansa.

Το VC ανακοίνωσε ότι το περιφερειακό δικαστήριο εργατικών διαφορών, που ακύρωσε τη χθεσινή απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, η οποία επέτρεπε την απεργία, έκρινε ότι ο αρχικός λόγος για την απεργία – οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – είχε παραμεριστεί και ότι οι πιλότοι επί της ουσίας απεργούσαν για διαφορετικό λόγο.

«Η απόφαση αποτέλεσε έκπληξη για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος της VC Μάρκους Βαλ. «Θα εξετάσουμε την απόφαση και θα καταλήξουμε στις συνέπειες που έχει για τον εργασιακό αγώνα μας που συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Lufthansa, που αντέδρασε θετικά στην απόφαση, έχει πει ότι πρέπει να περικόψει τις δαπάνες της προκειμένου να ανταγωνιστεί εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η ιρλανδική Ryanair, που στοχεύουν στη γερμανική αγορά.Σχόλια