Θυσία Γιάνη μετά το μεγάλο «ΟΧΙ»

Θυσία Γιάνη μετά το μεγάλο «ΟΧΙ»

«Το δημοψήφισμα αυτό θα μείνει στην ιστορία ως μια μοναδική στιγμή, μια στιγμή που ένα μικρό ευρωπαϊκό έθνος σηκώνει το ανάστημά του στο χρέος.

Όπως όλες οι μάχες για τα δημοκρατικά δικαιώματα, έτσι και αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου έχει ένα ακριβό τίμημα», γράφει μεταξύ άλλων στο μπλογκ του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνοντας την παραίτηση του, με κείμενο υπό τον τίτλο «Minister No More». Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν και τον Γιώργο Χουλιαράκη να έχει υποβάλλει την παραίτηση του. Πιθανός διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας.

Αναλυτικά:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

Τι είπε ο Βαρουφάκης στον Μέισον πριν παραιτηθεί

Συνομιλία είχε χθες το βράδυ ο Πολ Μέισον, με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος του είπε ότι «αισθάνεται δικαιωμένος».

Ο δημοσιογράφος του Channel 4 αναφέρει στο twitter:

«Ο Βαρουφάκης παραιτείται από υπουργός Οικονομικών. Μίλησα μαζί του χθες το βράδυ και ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος. Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα θα δημιουργήσει το ΣΥΡΙΖΑ 2».

mason_2

Το φαβορί για την θέση του Βαρουφάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι ο βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης, είναι επικρατέστερος για την θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Πέραν της καλής εικόνας που έχει εντός συνόρων, ο κ. Σταθάκης, δείχνει να απολαμβάνει και της εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας των εταίρων μαςΣχόλια