Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την διοικητική πυραμίδα της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε ο πρόεδρος και δημιουργός του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας.

Το πρωί συνεκλήθη έκτακτο Δ.Σ. της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε εν τέλει στις 15.00 το μεσημέρι ο κ. Σάλλας υπέβαλλε εκεί την παραίτηση του.

 Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».


Προσωρινά αναλαμβάνει πρόεδρος η Χαρίκλεια Απαλαγάκη η οποία είναι εκτελεστικό μέλος του ομίλου.

Απαλλαγάκη
Ο Γιώργος Πουλόπουλος θα παραμείνει προσωρινός CEO της Πειραιώς αλλά όπως φαίνεται δεν θα είναι ο μόνιμος διευθύνων σύμβουλος.

Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς πραγματοποιείται στην σκιά της επιστολής του SSM που εστάλη χθες 19 Ιουλίου του 2016 και το οποίο απαιτούσε από την Πειραιώς και την Εθνική να τοποθετήσουν αλλοδαπούς τραπεζίτες στις επιτροπές αξιολόγησης και στην επιτροπή προαγωγών.
Παράλληλα η απόφαση παραίτησης είναι πιθανό να σχετίζεται με την αύξηση κεφαλαίου και τα 298 εκατ που εξετάστηκαν από τον SSM χωρίς να έχουν βρει κάτι μεμπτό αλλά και χωρίς να κλείνουν την υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι ο Paulson που ελέχγει άμεσα το 9,23% και έμμεσα έως το 20% της Πειραιώς είχε ζητήσει την παραίτηση Μ. Σάλλα και απαιτούσε να διορίσει διευθύνοντα σύμβουλο.

 Σχόλια