Παυλόπουλος στον Γερμανό ομόλογό του: Οι εταίροι να πράξουν το χρέος τους για το προσφυγικό

Παυλόπουλος στον Γερμανό ομόλογό του: Οι εταίροι να πράξουν το χρέος τους για το προσφυγικό

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Βερολίνο.

«Η Ευρώπη δε θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, μετά την κατ´ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται όχι σε «κούρεμα», αλλά σε αναδιάρθρωση, στη βάση των κανόνων του ESM.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα, και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επεσήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, ότι η Ελλάδα καθορίζει τον τρόπο φύλαξής τους, αλλά και ότι είναι πολύ σημαντική και η συμβολή των εταίρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας για το ίδιο θέμα, επαίνεσε και τη στάση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία», σημείωσε.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες της Ευρώπης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας», συνέχισε, ενώ κάλεσε όλους τους εταίρους να σεβαστούν αυτές τις αρχές. «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η πορεία τους στην ΕΕ εξαρτάται και από την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράτυπη διέλευση των οικονομικών μεταναστών προς την Ελλάδα. «Το λέω τείνοντας χείρα φιλίας», διευκρίνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε ακόμη την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών. Επανέλαβε τα συλλυπητήριά του για τους Γερμανούς που σκοτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και σημείωσε: «Για μας τους Έλληνες, οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε γενναία τη συγγνώμη του κ. Γκάουκ για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα, και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ελλάδα θεωρεί κάποιες απαιτήσεις νομίμως ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αλλά αισθάνεται τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ότι όλες οι δημοκρατικές της δυνάμεις είναι προσανατολισμένες στη διατήρηση αυτής της φιλίας, ώστε να μην επαναληφθούν υποθέσεις του παρελθόντος και να μη χρειαστεί ξανά να αναβάλουμε συνάντηση των δύο προέδρων -όπως συνέβη πριν από λίγους μήνες.Σχόλια