Περίπου 50.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι την Ελλάδα σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Περίπου 50.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι την Ελλάδα σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό

Σε «αποθήκη» ψυχών έχει μετατραπεί η χώρα αφού μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως διαμένουν περίπου  50.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε νησιά του Αιγαίου,  Πειραιά, Ειδομένη και άλλα σημεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνηυ Αυγερινού. «Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, ο κ. Αυγερινός καθησύχασε για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημιών, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης εν τη γενέσει οποιουδήποτε τέτοιου φαινομένου. «Εχουμε την ικανότητα, έχουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε όλα τα μέσα, έγκαιρα να προλάβουμε αυτές τις πιθανές πανδημίες ή εξάρσεις κάποιων τοπικών μεταδοτικών νόσων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Θεανώ Φωτίου υπολογίζει σε περίπου 32.000 τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, επικαλούμενη τα επίσημα δεδομένα που έχει η διυπουργική επιτροπή που διαχειρίζεται το προσφυγικό.

Ετοιμοι να φύγουν από τα νησιά 5.245

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτή τη στιγμή 5.245 μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν πιστοποιηθεί, είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά του βορείου Αιγαίου για τον Πειραιά.

Εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, σύμφωνα με την καταγραφή σήμερα το πρωί, παραμένουν παρά την καταγραφή τους 3.550 άτομα, ενώ στη Χίο είναι έτοιμοι να αναχώρηση 1.422 άνθρωποι. Στη Σάμο, στην ίδια κατάσταση, είναι 273 άτομα.

Το Σαββάτο, οδηγήθηκαν συνοδεία αστυνομικής δύναμης, με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα, άλλοι 50 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Ξάνθη, προκειμένου στη συνέχεια να απελαθούν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

Εφτασαν 1.018 στον Πειραιά

Το βράδυ του Σαββάτου προστέθηκαν άλλοι 1.018 στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι αποβιβάστηκαν 325 άτομα από τη Μυτιλήνη, 276 από τη Χίο και 417 από τη Σάμο. Το βράδυ αναμένεται στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο,

 Σχόλια