Περισσότερα από 150 μέλη στη μεγαλύτερη σπείρα διαρρηκτών στην Αττική

Περισσότερα από 150 μέλη στη μεγαλύτερη σπείρα διαρρηκτών στην Αττική

Τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση διαρρηκτών και ληστών που έχει εντοπιστεί ως σήμερα, και η οποία βρίσκεται πίσω από ληστείες και κλοπές σε σπίτια σε όλη την Αττική εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ταυτοποιώντας συνολικά 155 άτομα.

Αναλυτικότερα, σε αστυνομική επιχείρηση την Παρασκευή, συνελήφθησαν 30 μέλη της σπείρας, και συγκεκριμένα 25 Γεωργιανοί, τέσσερις Αλβανοί κι ένας Βούλγαρος, ενώ παράλληλα, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της σπείρας, είτε σε εκτελεστικό είτε σε επιβοηθητικό ρόλο, άλλων 125 μελών της, που αναζητούνται.

Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο της έρευνας, από το 2010 οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, που, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, έκανε συστηματικά διαρρήξεις, αλλά και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ενοίκων σπιτιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τα μέλη του κυκλώματος συνεργάζονταν με διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους για την πώληση των κλοπιμαίων, ενώ τα κέρδη τα έστελναν, κατά κύριο λόγο στη Γεωργία, με εταιρείες ταχυμεταφορών.

Ως χώρο συγκέντρωσης και ορμητήριο, οι «ομάδες κρούσης» χρησιμοποιούσαν την πλατεία Βικτωρίας και τον Άγιο Παντελεήμονα, από όπου ξεκινούσαν για τη «δουλειά» στις περιοχές που είχαν εντοπίσει τους στόχους τους.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 137 κλοπές σε οικίες και τέσσερις ένοπλες ληστείες επίσης σε σπίτια, από τις οποίες υπολογίζεται ότι οι δράστες έχουν αποκομίσει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ, στα 6 χρόνια της εγκληματικής δράσης τους.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο, οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη και εξετάζεται η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε σωρεία ακόμα υποθέσεων που εκκρεμούν.

Πλήθος κλοπιμαίων εντόπισαν οι αστυνομικοί

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 16 σπίτια και δύο ενεχυροδανειστήρια, όπου βρέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές), τα οποία φυλάσσονται στην Ασφάλεια Αττικής και άρχισε, ήδη, η απόδοση στους ιδιοκτήτες τους.

1

Για την αναγνώριση των κλοπιμαίων, όλα τα ανευρεθέντα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να τα δουν οι πολίτες.

Εκτός από τον τεράστιο όγκο κλοπιμαίων, κατά τη διάρκεια των ερευνών της Ασφάλειας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, τέσσερα πιστόλια (ρέπλικα), χάρτες – σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά πασπαρτού, που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση» και το χρηματικό ποσό των 2.120 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση, τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας, όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.

 

 

 

 Σχόλια