Περισσότερες αφίξεις μεταναστών μέσα στον Ιούλιο, απ’ ότι σε όλο το 2014

Περισσότερες αφίξεις μεταναστών μέσα στον Ιούλιο, απ’ ότι σε όλο το 2014

Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα διά θαλάσσης στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 και 14 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, οι 20.843 μετανάστες που έφτασαν στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014 (43.500 άτομα).

Η HCR επισήμανε παράλληλα ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες», ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2014.
Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%), οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα», επεσήμανε σχετικά η HCR.

«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις σε ό,τι αφορά στην αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά», ανέφερε ακόμη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζήτησε να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία συνιστά στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή, η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης σε αυτή την κρίση και να δημιουργήσει έναν «κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, τόνισε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα.Σχόλια