Πέθανε ο Χέλμουτ Σμιτ

Πέθανε ο Χέλμουτ Σμιτ

Την τελευταία του πνοή άφησε στα 96 του χρόνια ο Χέλμουτ Σμιτ.

Ο πολιτικός που είχε διατελέσει καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας πέθανε στο σπίτι του. Το τελευταίο διάστημα η υγεία του είχε επιδεινωθεί δραματικά και δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε υποβληθεί σε επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί θρόμβος που είχε στο πόδι. Ομως, μετά από νοσηλεία δύο εβδομάδων, επέστρεψε στο σπίτι του στο Αμβούργο με δική του επιθυμία, όπου και δεχόταν κατ’ οίκον θεραπεία.

Εγγονός λιμενεργάτη και γιος δύο δασκάλων, ο Σμιτ υπήρξε ο ηγέτης της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982, καθώς η χώρα εξελισσόταν σε μία παγκόσμια οικονομική δύναμη. Ο πατέρας του ήταν γιος Εβραίου επιχειρηματία, αλλά αυτό κρατήθηκε μυστικό και το επιβεβαίωσε δημόσια ο Σμιτ μόνο το 1984.

Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, ανέλαβε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας στις 16 Μαΐου 1974 μετά την παραίτηση του Μπραντ. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στη βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία και τον τότε πρόεδρό της Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, ενώ τον συνέδεε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παρέμεινε καγκελάριος μετά από τις εκλογές του 1976 σε κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP. Τον Φεβρουάριο του 1982 κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, αλλά επτά μήνες αργότερα τέσσερις υπουργοί της FDP αποχώρησαν από τον συνασπισμό. Μετά από άκαρπες προσπάθειες να παραμείνει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν την 1η Οκτωβρίου, μετά από ψηφοφορία, δεν ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αποσύρθηκε από την Ομοσπονδιακή Βουλή το 1986 αλλά παρέμεινε πολιτικά ενεργός. Τον Δεκέμβριο του 1986 ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζει την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συν-εκδότης της εφημερίδας Die Zeit, τα μεταγενέστερα χρόνια συνέχισε να παίζει ενεργό ρόλο, ασκώντας μεταξύ άλλων κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ κατά την οικονομική κρίση της ευρωζώνης, κατηγορώντας την για έλλειψη οικονομικών γνώσεων.

Υπήρξε δημοφιλής καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές και για χάρη του γινόταν εξαίρεση στην απαγόρευση καπνίσματος.

 Σχόλια