Παίζουν με τις τύχες των προσφύγων!

Παίζουν με τις τύχες των προσφύγων!

Αναστάτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη, όπου πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό, όπως αναφέρουν, να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα- 50.000 ο αριθμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια ψευδή φήμη που έχει διοχετευτεί καθώς και νέους χάρτες οι οποίοι έχουν μοιραστεί στους πρόσφυγες όπου αναγράφεται επίσης πως  σήμερα πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα,  με αποτέλεσμα να καταφθάνουν νέα «καραβάνια» προσφύγων προς την Ειδομένη.

ειδομένη, καραβάνια

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη, με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα μετεγκατάστασης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας ξεπερνούν ακόμα τους 50.000 στον αριθμό.

ειδομένη, πρόσφυγες,

Όλα αυτά όταν η επίσημη καταγραφή, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, αναφέρει ότι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται 50.236 πρόσφυγες.

pinakas.26.3.1

Ο μεγαλύτερος όγκος, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, 28.507 άτομα, ενώ στα νησιά είναι ακόμη 4.807 άνθρωποι, οι περισσότεροι στη Λέσβο (2.602). Ως τις 7.30 το πρωί είχαν καταγραφεί μόλις 78 νέες αφίξεις. Στην Αττική, σε 10 σημεία, φιλοξενούνται 13.981 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (5.010).

Από τα 19 σημεία στα οποία βρίσκονται, οι περισσότεροι παραμένουν στην Ειδομένη- 11.603 άτομα σύμφωνα με την πρωινή καταγραφή.

Στο στόχαστρο της Αστυνομίας μέλη ΜΚΟ και εθελοντές

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Ελληνικής αστυνομίας για τον εντοπισμό ατόμων και ΜΚΟ, οι οποίοι παρακινούν τους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη, με τη φημολογία ότι σήμερα ενδέχεται να ανοίξουν τα σύνορα.

Όπως φαίνεται, χάρτες και φυλλάδια έχουν μοιραστεί και πολλοί πρόσφυγες με τα πόδια γυρνάνε πίσω στην Ειδομένη, παρά την προσπάθεια των προηγούμενων ημερών για αποσυμφόρηση της περιοχής.

ImageHandler

Όμως μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Mega, έχουν ενημερωθεί τα Σκόπια και η Βουλγαρία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή και δεν αποκλείεται να έχουν ήδη μοιραστεί φυλλάδια στα αραβικά προς στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο στόχαστρο της Αστυνομίας έχουν μπει άτομα που εμφανίζονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή εθελοντές και τα οποία παρακινούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να περάσουν και πάλι μαζικά στα Σκόπια.

Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, που έχουν πάει τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

ειδομένη

Σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών υπήρχε μάλιστα και κάλεσμα για μαζική διαμαρτυρία και πορεία μεταναστών και αλληλέγγυων προς τα σύνορα και σήμερα.

Μέχρι στιγμής, στην Ειδομένη έχουν καταγραφεί συνολικά 15 ΜΚΟ, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τέσσερις μεταξύ αυτών.

Η απάντηση της κυβέρνησης 

Το θέμα σχολίασε ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό.

 «Έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου στην Ειδομένη σχετικά με τα σύνορα που παραμένουν δυστυχώς κλειστά. Το να δημιουργείς προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο που δεν πρόκειται να δικαιωθούν είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται. Να είναι πολύ προσεχτικοί αλληλέγγυοι και ΜΚΟ όταν κυκλοφορούν τέτοιου είδους πληροφορίες  και να ενημερώνουν τον κόσμο»  είπε μιλώντας στο ΜΕGA.
«Δεν μπορώ να αποκλείσω να υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων», είπε ο κ. Κυρίτσης
Όπως σημείωσε, οι αρχές ερευνούν ποιοι μοιράζουν τα φυλλάδια στην Ειδομένη για ανοιχτά σύνορα.

 

 Σχόλια