Πιέζουν οι θεσμοί για να αποδεχτεί η Αθήνα ολόκληρο το σχέδιο συμφωνίας που έστειλαν

Πιέζουν οι θεσμοί για να αποδεχτεί η Αθήνα ολόκληρο το σχέδιο συμφωνίας που έστειλαν

Συμφωνία «στο παραένα» της πληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ επιδιώκουν κυβέρνηση και δανειστές στο Brussels Group. Αλλά και αν βρεθεί τελευταία στιγμή λύση γα την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης στις Βρυξέλλες, η Αθήνα πιέζει να «χρυσώσει το χάπι»  για τα σκληρά μέτρα που θα λάβει με την συμφωνία-πλαίσιο για την απομείωση του χρέους και την έλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Η κυβέρνηση τα βάζει όλα στο τραπέζι «τώρα που γυρίζει», ακόμα ίσως και την απομάκρυνση Βαρουφάκη –όπως έδειξε η κόντρα που ξέσπασε στην κυβέρνηση για το επιλογή του στο πρόσωπο της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ- κάτι που πολύ θα άρεσε στους δανειστές, αν ισχύει, για την μετά την συμφωνία εποχή.
σ
Αν και εφόσον ένας συνδυασμός των παραπάνω οδηγήσει σε μία συνολική συμφωνία, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα για την σύγκληση του Eurogroup και για το μέλλον των πληρωμών προς το ΔΝΤ, τόσο της πρώτης δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 297 εκατ. ευρώ, όσο και των επομένων τριών, συνολικά 1,3 δισ. ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, για την πρώτη δόση υπάρχει η δυνατότητα να μετατεθούν για αργότερα μέσα στον μήνα κάποιες επιχορηγήσεις προς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν τα αναγκαία ποσά για να πληρωθούν στις 12 Ιουνίου και το ΔΝΤ και οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις).

Ενόψει όλων αυτών, το Brussels Group φέρεται να εξετάζει το τελικό κείμενο συμφωνίας (MoU) που, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά για να το αποδεχτεί «ως έχει», καθώς οι θεσμοί θεωρούν πως κάπου εδώ εξαντλούνται όλα τα χρονικά περιθώρια για συζητήσεις.

Το ζητούμενο όμως είναι αν και πώς θα μπορούσαν να περάσουν τα νέα μέτρα από τις συμπληγάδες των κομματικών οργάνων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αλλά και έτσι ακόμα, ίσως θα μπορούσε η κυβέρνηση να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο διαπραγματεύσεων μέχρι να ετοιμαστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου Memorandum, ευελπιστώντας να έρθουν όμως και λίγα χρήματα που έχει απόλυτη ανάγκη πια το ελληνικό δημόσιο.

Αλέξης Τσίπρας: Να δοθεί πολιτική λύση

Στο μεταξύ με χθεσινό άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε –με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης». Και έθεσε το ερώτημα: «Ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης;». Υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε και ανέπτυξε διεξοδικά το ευρύτατο πακέτο μεταρρυθμιστικών προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επίσης και τις εξειδικευμένες προτάσεις που έχει καταθέσει στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς, «που έχουν καλύψει ένα τεράστιο μέρος της απόστασης που μας χώριζε πριν από μερικούς μήνες». Σημείωσε ακόμα ότι «η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας», αλλά «στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία».Σχόλια