Ποιοι φοβούνται τον έλεγχο της Siemens

Ποιοι φοβούνται τον έλεγχο της Siemens

Δε φαίνεται να υποχωρεί η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κάλεσε εκ νέου αύριο στις 17.00 τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να καταθέσει στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση της Siemens.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας είχε κληθεί και σήμερα να καταθέσει στην Επιτροπή, ωστόσο για άλλη μία φορά, επικαλούμενος βεβαρημένο πρόγραμμα, δεν παρευρέθηκε ώστε να λάβει μέρος στη διαδικασία, ενώ στη σχετική επιστολή του προς την κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στις συνεδριάσεις αυτές δε μετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών τους, ώστε να έχει νόημα η δική μου παρουσία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου».

Κωνσταντοπούλου: Ο Στουρνάρας συμπεριφέρεται σαν να έχει μια ιδιότυπη ασυλία

Η εν λόγω επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδρίασε για δύο ώρες αν και δεν υπήρχε απαρτία, κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Στουρνάρα ότι ψεύδεται όταν επικαλείται φόρτο, αφού, όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής, δύο δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα», αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είναι στο σπίτι του στη Σύρο.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας συμπεριφέρεται σαν να έχει μια ιδιότυπη ασυλία, ενώ επανέλαβε την προειδοποίηση για «βίαιη προσαγωγή», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή εφόσον συνέλθει και συγκροτηθεί, μπορεί να αποφασίσει βίαιη προαγωγή. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί που δεν παρίστανται εμποδίζουν την βίαιη προσαγωγή του Γιάννη Στουρνάρα».

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για συστηματική παρεμπόδιση του έργου της επιτροπής, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ άφησε αιχμές και για τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ισχυριζόμενη ότι της ζήτησε «να μην ζορίζει» τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Όταν αποστέλλαμε τις κλήσεις για την εξέταση του κ. Στουρνάρα και σε αυτή την επιτροπή και την επιτροπή ΔΕΚΟ, σε τυχαία συνάντησή μου με τον κ. Φλαμπουράρη μου είπε: ‘’μην τον ζορίζεις’’ και του είπα αυτό δεν το άκουσα, και ενημέρωσα τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ο οποίος εξεπλάγη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Όπως είχε αποκαλύψει το ereportaz.gr, η εντολή ελέγχου της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του γερμανικού κολοσσού Siemens που υπεγράφη στις 22 Αυγούστου 2012, δόθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, επικεφαλής της οποίας είναι ο άτεγκτος δικαστικός λειτουργός, κ. Δημήτρης Ράικος, περίπου στις αρχές του τρέχοντος έτους, μετά από καταγγελίες της Κομισιόν περί σημαντικών συστημικών παραβάσεων που παρατηρούνται στην υπόθεση.

Στο μικροσκόπιο της Αρχής έχουν μπει οι όροι και οι ρήτρες της σύμβασης, και κατά πόσο είναι συμβατοί με το κοινοτικό δίκαιο, και σε αυτό το πλαίσιο, της διερεύνησης της σύμβασης, έχει κληθεί να καταθέσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Στουρνάρας, ως τότε υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης τότε, επικρίθηκε πολύ έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρήθηκε ως απόπειρα κουκουλώματος του μεγαλύτερου, ίσως, σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Μάλιστα ο νυν πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, είχε αντιδράσει έντονα τότε και είχε δεσμευτεί για την ακύρωση της συμφωνίας.Σχόλια