Ποιοι ιδιοκτήτες θα δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Ποιοι ιδιοκτήτες θα δουν «φουσκωμένο» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, με περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια ώρα, στις 29 Αυγούστου συνεδριάζει το Euro Working Group, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά και η πορεία υλοποίησης των όσων προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θεωρείται ως πλέον κρίσιμο το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου για την πορεία των δημοσίων εσόδων, καθώς κρίνεται άμεσα αναγκαία η ανάγκη για συγκέντρωση χρημάτων στα κρατικά ταμεία είναι επιτακτική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον δημοσιονομικό «κόφτη» που καραδοκεί τις συντάξεις και κρατικές δαπάνες σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς (Υγεία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29 Αυγούστου συνεδριάζει το Euro Working Group, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα δημοσιονομικά και η πορεία υλοποίησης των όσων προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται για την αρχή της νέας διαπραγμάτευσης που εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 2,8 δις ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

enfia

Σε πέντε δόσεις η εξόφληση του φόρου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, ξεκινώντας από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τελευταία δόση στα τέλη Ιανουαρίου 2017. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν ότι το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσει είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ ή ίδιο ή ελάχιστα αυξημένο.

Ειδικότερα:
Εκτιμάται πως το 5,8% των φυσικών προσώπων (περίπου 420.000 φορολογούμενοι) θα επιβαρυνθούν με 10-50 ευρώ επιπλέον. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται κυρίως όσοι έχουν κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα για τα οποία καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που ίσχυε μέχρι πέρυσι αλλά και οι φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται από 200.001 έως 250.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο για τα σπίτια τους. Επιπλέον, το 3,8% των πολιτών (περίπου 270.000 ιδιοκτήτες) θα πληρώσει επιπλέον από 50 ευρώ και άνω λόγω συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

akinita-foros

«Κλείνει» η εφαρμογή για το Ε9

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) για το έτος 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

 Σχόλια