Ποινή επίπληξης για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα Εφετών

Ποινή επίπληξης για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα Εφετών

Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ένοχο τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και όρισε ως τιμωρία την ποινή της επίπληξης για τον Νίκο Λεοντή.

Η απόφαση ελήφθη με τέσσερις ψήφους  υπέρ και τρεις κατά από το Πειθαρχικό Συμβούλιο με πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας τον Νίκο Σακελαρίου.

Οι τρεις που ψήφισαν αρνητικά εισηγήθηκαν αυστηρότερη ποινή σε βάρος του κ. Λεοντή, την επιβολή προστίμου, η οποία συνεπάγεται και αργία από τα καθήκοντά του.

Απορίας άξιο είναι όμως το γεγονός ότι αν μπορεί ο κ. Λεοντής να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου των Δικαστών, που τους ελέγχει πειθαρχικά  ενώ έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα

Ειδικότερα, η ποινή σχετίζεται με την κατηγορία ότι διατέλεσε ως πρόεδρος επί 14 χρόνια του Δευτεροβάθμιου Αθλητικού Δικαστηρίου, παρότι ο νόμος προβλέπει πως προεδρεύει δικαστής με το βαθμό του προέδρου Εφετών.

Την ίδια ώρα το 7μελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα της απρεπούς συμπεριφοράς, γιατί «προσέβαλε το κύρος της Δικαιοσύνης και της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου».

Του επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης κατά πλειοψηφία καθότι μόνο ένα εκ των μελών του συμβουλίου μειοψήφισε και ζήτησε βαρύτερη ποινή, δηλαδή αυτή της στέρησης αποδοχών για 20 μέρες.

Η υπόθεση Ντογιάκου αφορούσε «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών» και η πειθαρχική δίωξη του είχε ασκηθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

 Σχόλια