Πιο κοντά σε συμφωνία δείχνουν όλες οι πλευρές

Πιο κοντά σε συμφωνία δείχνουν όλες οι πλευρές

Μετά από ένα θρίλερ περίπου 24 ωρών, δηλαδή από την κυβερνητική ανακοίνωση της Τρίτης, με την οποία περιγραφόταν ένα δραματικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το κλίμα αλλάζει θεαματικά, με όλες τις πλευρές να δείχνουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων και διάθεση συμφωνίας.

Οι πλέον καθοριστικές και σημαντικές ενδείξεις της στροφής προς μία πιο αισιόδοξη προοπτική είναι ασφαλώς η κοινή δήλωση που έκαναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνική τους συνομιλία, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, αλλά και η κοινή δήλωση των τριών θεσμών ότι υπάρχει πρόοδος και προσπάθεια να αποτυπωθεί αυτή στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Κατά τα φαινόμενα, αυτό που «ξεκλειδώνει» την κατάσταση είναι η σύγκλιση στα δύο πιο δύσκολα θέματα, που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις τον τελευταία καιρό και τα οποία δεν είχε σημειωθεί μέχρι τώρα κάποια σημαντική πρόοδος, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Από τις δηλώσεις φαίνεται ότι σχετικά με τις συντάξεις η κυβέρνηση περιορίζει τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές, αλλά πάντως συζητά παρεμβάσεις, αρκεί να αποφευχθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Προφανώς δηλαδή παραμένουν κάποια βασικά στοιχεία των κυβερνητικών κόκκινων γραμμών, αλλά όχι για τις πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών.

Όσο για τα εργασιακά, υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των οποίων θέλει η κυβέρνηση παρά την εμμονή περί του αντιθέτου, που επιδεικνύουν οι δανειστές.

Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν να υπάρξει «ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» -δηλαδή να μην γίνουμε «Βουλγαρία», όπως εξηγούσε γνώστης των συζητήσεων.

«Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Ολάντ, καθώς επιβεβαιώθηκε διάθεση σύγκλισης σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

«Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε αμέσως μετά το Μέγαρο Μαξίμου..

Η κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ

Κοινή δήλωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα:

“Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Η δήλωση των τριών θεσμών

Στο site της Κομισιόν υπάρχει κοινή δήλωση των τριών θεσμών. Ολόκληρο το κείμενο:

European Commission – Statement

Joint statement by the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund

Brussels, 06 May 2015

The European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund share the same objective of helping Greece achieve financial stability and growth.

The institutions continue to work closely together toward that goal.

All three institutions are working hard to achieve concrete progress on 11 May.

STATEMENT/15/4931Σχόλια