Πυρ ομαδόν (όχι για όλους) από Παπασταύρου

Πυρ ομαδόν (όχι για όλους) από Παπασταύρου

Το φίλο του Σ. Μιωνή… δείχνει ο Στ. Παπασταύρου, πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και σύμβουλός του την περίοδο 2012-2014 που εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για πολιτική στοχοποίησή του.

«Ο Δραγάτσης με αντιμετώπισε με ισονομία»

Ο Στ. Παπασταύρου στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε κληθεί σε εξηγήσεις από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο κ. Δραγάτσης λειτούργησε «με ευθύτητα και ισονομία», ενώ υπήρξε ένας ελεγκτής του ΣΔΟΕ που εισηγήθηκε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι «δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος».ενώπιον του οποίου και κατέθεσε- τότε- εκτενές υπόμνημα.

Μετά ταύτα δόθηκε εντολή για συμπληρωματικό φορολογικό έλεγχο, ο οποίος βρίσκεται προς το τέλος.

«Η μόνη μου ασπίδα είναι η αλήθεια»

«Στοχοποιούμαι για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία. Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Η μόνη ασπίδα μου είναι η αλήθεια. Δεν είμαι
πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σε αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου.

Ο προσωρινός καταλογισμός

Ο προσωρινός έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκληρώθηκε πρόσφατα και έφτασε στο συμπέρασμα πως ο λογαριασμός στην Ελβετία ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του ενώ παράλληλα του καταλογίζει ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου που διατάχθηκε σε βάρος του από το 2000-12, ποσό 3,3 εκατ. ευρώ!

Οι φορολογικές αρχές δέχονται  δηλαδή μέχρι στιγμής πως ο Παπασταύρου είναι πραγματικός δικαιούχος και πως απέκρυψε και άλλα χρήματα στη δωδεκαετία, και αυτά αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών, που δεν πρόλαβε να προσκομίσει στην 5ημερη προθεσμία που του δόθηκε, και αρνήθηκαν μάλιστα να παρατείνουν. Η οριστική κρίση βέβαια θα εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που κατέθεσε το υπόμνημά του , εντός του οφείλουν να αποφανθούν οι αρχές.

Το χρονικό

Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του Στ. Παπασταύρου εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ, μέσα από δύο λογαριασμούς στην HSBC την περίοδο 2005-2007.

Στον πρώτο λογαριασμό της εταιρίας STABRI εμφανίζεται μαζί με τους γονείς του, ως «πληρεξούσιος» (attorney), ενώ δικαιούχος φαίνεται η εταιρία. Από το μετοχολόγιο της εταιρίας προκύπτει ότι μοναδικός δικαιούχος της και κάτοχος των μετοχών της είναι Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος υποστηρίζει σε κατάθεσή του ότι «λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας δημιουργήθηκε ένα εμπίστευμα (trust) με το οποίο καθιστούσε τον Παπασταυρου και τους γονείς του με τους οποίους είχε σχέση εμπιστοσύνης ως πληρεξούσιους του λογαριασμού της STABRI, έτσι ώστε αν του συνέβαινε τίποτα να διαθέσουν τα χρήματα σε κάποια προσφιλή του πρόσωπα».

Το 2011 τα ποσά μεταφέρονται από την HSBC σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή.

«Τότε είχα ξεπεράσει τον κίνδυνο της υγείας μου και δεν χρειαζόμουν άλλο το trust. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Είναι τρέλα να προσπαθούν να τον διασύρουν και να του τελειώσουν έτσι τη ζωή. Χωρίς να έχουν στοιχεία και να τα κατασκευάζουν», καταλήγει ο Σάμπι Μιωνής.

O δεύτερος λογαριασμός ανοίχθηκε το 2001, και εμφανίζεται ως δικαιούχος (account holder) πάλι ο Στ. Παπασταύρου. Τα ποσά εμφανίζονται να επαναπατρίστηκαν το 2005 με τον νόμο Αλογοσκούφη και λίγους μήνες αργότερα ο λογαριασμός έκλεισε.Σχόλια