«Πόρτα» σε Ρώσους τουρίστες

«Πόρτα» σε Ρώσους τουρίστες

Μείζον θέμα για τον ελληνικό τουρισμό τείνει να αποτελέσει η χρονοβόρος διαδικασία χορήγησης σε Ρώσους της νέας βιομετρικής θεώρησης εισόδου (βίζα) Σένγκεν με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει ήδη σημαντικός αριθμός ακυρώσεων κρατήσεων.

Το πρόβλημα θίγουν με κοινοβουλευτική ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,  Όλγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Αραμπατζή (τομεάρχης τουρισμού), οι οποίες επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες είναι μεγάλος. Και αυτό, όπως αναφέρουν, εξαιτίας της καθυστέρησης από τα αρμόδια υπουργεία της στελέχωσης των ελληνικών προξενικών αρχών στη Ρωσία με αναγκαίο και καταρτισμένο προσωπικό για την έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής βίζα Σένγκεν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα απασχολεί επτά υπαλλήλους στα visa centers στη Ρωσία, με τον αριθμό αυτό να ανέρχεται στην Ισπανία σε 80. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση ως προς την έκδοση των θεωρήσεων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 10 ημέρες, όταν η διαδικασία αυτή, συνήθως, διεκπεραιώνεται μέσα σε ένα τριήμερο. Επίσης, η αναμονή για την έκδοση βίζας μπορεί να αγγίξει και τις έξι ώρες, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές έξω από τα visa centers.

Στον αέρα τα τουριστικά «πακέτα»

Η γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας Irina Turina ενημέρωσε ότι τουλάχιστον 20 πελάτες διάφορων ταξιδιωτικών πρακτόρων δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν τις περασμένες μέρες επειδή δεν έλαβαν  έγκαιρα βίζα. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», η Turina προειδοποίησε ότι λόγω των καθυστερήσεων από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Μόσχα ο αριθμός τα ακυρωμένων ταξιδιών μπορεί να αυξηθεί αισθητά. «Από σήμερα ξεκινάνε μαζικές αναχωρήσεις των Ρώσων για τις γιορτές του Μαΐου. Κάθε Tour Operator για τις προσεχές ημέρες έχει εκατοντάδες διαβατήρια που δεν έχουν βγει ακόμα. Και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι βίζες θα προλάβουν να βγουν», δήλωσε.

Από τον Νοέμβριο γνωστό το πρόβλημα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση στην έκδοση βίζα έκρουσαν έντονα φορείς του τουρισμού κατά την πρόσφατη ημερίδα της TEZ Tour στην Κρήτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα με τη βίζα ήταν γνωστό από τον Νοέμβριο. Και γι’αυτό, όπως τόνισε ο σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης, το υπουργείο Εξωτερικών όφειλε να στελεχώσει επαρκώς το προξενείο Μόσχας.

Αναστασία Κυριανίδη

Πηγή: Capital.grΣχόλια