Πως οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν… τις συντάξεις τους! Όλο το σχέδιο «αυτοχρηματοδότησης» του υπουργείου Εργασίας

Πως οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν… τις συντάξεις τους! Όλο το σχέδιο «αυτοχρηματοδότησης» του υπουργείου Εργασίας

Μοντέλο… «αυτοχρηματoδότησης» για την πληρωμή των συντάξεων φέρεται να εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι πόροι που θα χρησιμοποιεί από το 2015 ως και το 2018 για να κλείσει τις τρύπες των ταμείων προέρχονται από το υστέρημα των ίδιων των συνταξιούχων.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων δεν αποτελεί πλέον το κράτος, αλλά οι πόροι που προέρχονται από τις περικοπές των συντάξεων και «αποταμιεύονται» στο λεγόμενο «μικρό κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Σε αυτόν τον κουμπαρά πηγαίνουν οι περικοπές που επιβάλλονται στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2010 και μετά!

Τα ποσά αυτά θα έφταναν στα 2,7 δισ. ευρώ αν έμεναν κλειδωμένα και «απείραχτα» ως το 2018, όπως προβλέπει ο νόμος.

Εντούτοις, με απόφαση της κυβέρνησης, δεσμεύονται για να πληρωθούν συντάξεις.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, ελλείψει χρηματοδοτικής συμφωνίας με τους δανειστές, σπάνε και αυτόν τον κουμπαρά και στην ουσία βάζουν τους συνταξιούχους να πληρώσουν οι ίδιοι ένα μέρος των συντάξεών τους, από τις περικοπές που «αποταμιεύονται» στο ΑΚΑΓΕ.

Η παραδοχή

«Είναι δικά τους λεφτά και γι’ αυτό τα χρησιμοποιούμε», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, περιγράφοντας επακριβώς ότι εκεί που έφτασαν τα ταμεία, οι συντάξεις πληρώνονται από τις «καταθέσεις» των συνταξιούχων που έχουν αποταμιευτεί στο ΑΚΑΓΕ.

Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από τις μειώσεις συντάξεων στο μικρό κουμπαρά του ασφαλιστικού ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ως το 2018 θα έχουν συγκεντρωθεί περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Ο νόμος προέβλεπε ότι τα χρήματα αυτά θα έμεναν κλειδωμένα στο ΑΚΑΓΕ μέχρι και το 2018 και ότι από το 2019 και μετά θα αποτελούσαν ένα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και των συντάξεων των επόμενων γενεών.

Ομως η κυβέρνηση αποφάσισε και ψήφισε πρόσφατα με σχετική τροπολογία, κατά παράβαση του νόμου και της «ασφαλιστικής αλληλεγγύης» μεταξύ των γενεών, την αποδέσμευση των αποθεματικών του μικρού ΑΚΑΓΕ και τη διάθεσή τους για την πληρωμή συντάξεων, χωρίς να υπολογίσει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ποσά θα έχουν εξαϋλωθεί και οι συντάξεις των επόμενων γενιών, στην ουσία οι συντάξεις των σημερινών 55άρηδων που θα αρχίσουν να αποχωρούν μετά το 2019, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Το υπουργείο Εργασίας αρχικά είχε υπολογίσει ότι θα πάρει φέτος 350 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των συνταξιούχων που μπαίνουν στο ΑΚΑΓΕ για να καλύψει έκτακτες ανάγκες χρηματοδότησης των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Οι συνέπειες

Πρόσφατα όμως, και με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, όταν χρειάστηκε να φέρει πρόταση ρευστοποίησης κουρεμένων ομολόγων για να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου, η απόφαση άλλαξε και τώρα συζητείται να πάρουν 700 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ αντί 350 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει αρχικά.

Μια τέτοια απόφαση, σημαίνει ότι μέχρι το φθινόπωρο το ΑΚΑΓΕ θα μείνει με μόλις 300 εκατ. ευρώ

Η χρήση των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ για την πληρωμή των συντάξεων καταρρίπτει το μύθο ότι τα ποσά είναι εγγυημένα από το κράτος. Οι κρατικοί πόροι έχουν καταρρεύσει και η πραγματική εγγύηση για τους συνταξιούχους είναι πλέον μόνο τα χρήματα που τους παρακρατήθηκαν και συνεχίζουν να παρακρατούνται με τις περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2010 και μετά!

Χωρίς τα 700 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να πάρει το υπουργείο Εργασίας από το ΑΚΑΓΕ, οι συντάξεις δεν είναι καθόλου διασφαλισμένες. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι μόλις εξαντληθούν και αυτά τα ποσά, το επόμενο βήμα θα είναι οι μειώσεις συντάξεων, παρότι το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Η αυτοχρηματοδοτούμενη πληρωμή των συντάξεων με λεφτά που έχουν αποταμιεύσει οι ίδιοι οι συνταξιούχοι δεν είναι μόνο ότι έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά αφήνει εντελώς ξεκρέμαστους όσους πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής. Και αυτό γιατί ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ θα είναι άδειος από το 2019 και μετά και, ως εκ τούτου, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι δεν θα έχουν κανένα μαξιλάρι που να λειτουργεί ως εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της ΚυριακήςΣχόλια