Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό για να είναι αποτελεσματικό;

Πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό για να είναι αποτελεσματικό;

Όπως αποδεικνύεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dematology στη Μινεσότα των ΗΠΑ, ουσιαστικά ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί ορθά το αντιηλιακό.

Στην έρευνα που διεξήχθη, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 93 ώρες 2.187 εθελοντές, καταγράφοντας τη συχνότητα και τον τρόπο χρήσης του αντηλιακού διαπιστώνοντας, ότι μόνο ο 1 στους 3  έβαζε αντηλιακό σωστά και σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του δέρματος. Επίσης, μόνο το 38% ακολουθούσαν και τους υπόλοιπους κανόνες προστασίας από το ήλιο, δηλαδή, φορούσαν προστατευτικά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Εξαιρετικά ανησυχητικό ήταν επίσης το γεγονός, ότι πολλά από τα άτομα που χρησιμοποιούσαν σωστά το αντηλιακό, ανάλογα με τον καιρό μείωναν τη σωστή χρήση του, πχ. όταν είχε συννεφιά.

Όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο ήλιος είναι εξίσου επικίνδυνος σε κάθε εποχή και έτσι πρέπει όλοι να ενημερώνονται σχετικά με το τι πραγματικά ισχύει για τη σωστή χρήση των αντιηλιακών.

 

Μύθος: Τα φυσικά αντηλιακά δε μπορούν να προσφέρουν τη μέγιστη προστασία από τον ήλιο.

Αλήθεια: Τα φυσικά αντηλιακά μπορούν να προσφέρουν κλινικά αποδεδειγμένη προστασία UVA & UVB. Εμπλουτίζονται, επίσης, με φυσικά δραστικά που είναι απόλυτα συμβατά με την επιδερμίδα, για την προστασία από τη φωτογήρανση, ενώ συμβάλει και στην ενυδάτωση του δέρματος.

Μύθος: Ο υψηλός δείκτης είναι αρκετός για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Αλήθεια: Για να προστατευτεί κάποιος από την ακτινοβολία του ήλιου, θα πρέπει να έχει εφαρμόσει μία ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού στο σώμα του, σε όλα τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο, αλλά και να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή του κάθε δύο ώρες.

Μύθος: Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο το καλοκαίρι.

Αλήθεια: Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο, σε κάθε έκθεση στον ήλιο και σε κάθε δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει, διότι 80% της UVA ακτινοβολίας φθάνει στο δέρμα ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, ενώ 75% της φθοράς από την ηλιακή ακτινοβολία προκαλείται ακόμα και όταν δεν βρισκόμαστε στην παραλία.

Μύθος: Ο χρόνος είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη γήρανση της επιδερμίδας

Αλήθεια: Ο ήλιος είναι χειρότερος από το χρόνο για τη γήρανση της επιδερμίδας, αφού το 80% της ορατής γήρανσης του δέρματος οφείλεται στη UV ακτινοβολία. Η επίδραση στο δέρμα είναι πολύ μεγάλη, αφού καταστρέφει την ελαστίνη του δέρματος και προκαλεί σημάδια γήρανσης – πανάδες, δυσχρωμίες, ρυτίδες, αφυδάτωση.

Μύθος: Ένα αντηλιακό αρκεί για την προστασία από τον ήλιο

Αλήθεια: Ένα απλό αντηλιακό δεν αρκεί. Ακόμη και με τη χρήση αντηλιακών ο ήλιος εντείνει τα σημάδια γήρανσης: ρυτίδες & πανάδες.

Προσοχή λοιπόν και ειδικά για το γυναικέιο κοινό, να φροντίζουν ακόμα και τα καλλυντικά τους να περιέχουν αντιηλιακή προστασία, που έτσι και αλλιώς συμβαίνει πλέον.

Σχόλια