Πώς σχολίασαν τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός

Πώς σχολίασαν τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός

Ο γερμανικός τύπος βρίθει σήμερα σχολίων για την εμφάνιση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Απούσα από τον σχολιασμό η επίμαχη φράση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα εκτενώς στη χθεσινή συζήτηση στο Νταβός, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν σχολιάζεται η επίμαχη φράση του γερμανού υπ. Οικονομικών, «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε», αλλά η συνολική εμφάνιση και επιχειρηματολογία των δυο πολιτικών και ιδιαίτερα του έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές στην Deutsche Welle, δεν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια μεμονωμένη φράση, όσο στην ουσία της συζήτησης. «Αν και γνωρίζουμε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει πάντα απόλυτη επίγνωση των όσων λέει, η συγκεκριμένη φράση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προσωπική επίθεση στον κ. Τσίπρα, αλλά να τεθεί στο πλαίσιο της γνωστής και -στο συχνά χλευαστικό ύφος- κριτικής που διατυπώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε βάρος της Ελλάδας όσον αφορά την υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος», εκτιμούν οι ίδιοι.

«Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός»

Σχολιάζοντας τη συνολική εμφάνιση του έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός, η συντηρητική Die Welt φιλοξενεί σήμερα ένα άρθρο-κόλαφο για τον Αλ. Τσίπρα υπό τον τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός». Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο «Αλέξης Τσίπρας ντροπιάστηκε στο Νταβός, με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και μια κατά μέτωπο επίθεση στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο αντεπιτέθηκε επιδέξια».

Όπως σημειώνει η Welt: «Πριν από μερικούς μήνες το σκηνικό θα ήταν καλό για μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή. Όμως τώρα ο Έλληνας παίζει δευτερεύοντα ρόλο, είναι ένας ισχυρογνώμων πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χρεωμένη του χώρα από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα που σημειώνει: «Ο Έλληνας εμφανίστηκε στο Νταβός ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Από τις χρηματαγορές εισέπραξε την απάντηση. Οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς τα πάνω στο 10,4% που είναι το ψηλότερο επίπεδο του χρόνου από τον περασμένο Αύγουστο», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Ήδη το προηγούμενο βράδυ ο κ. Τσίπρας γελοιοποιήθηκε, σημειώνει η Welt, όταν είπε ότι το 2016 η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και μια σειρά άλλων γερμανικών εφημερίδων αναφέρονται στα όσα διαδραματίστηκαν στο Νταβός, επιλέγοντας όμως, και εν αντιθέσει με την Welt, να προχωρήσουν σε μια προσεγμένη και νηφάλια καταγραφή των γεγονότων.

Ακόμη και ο έτερος «συνήθης ύποπτος» για φραστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, η Bild (ανήκει στον ίδιο εκδοτικό όμιλο με την Welt) και πέρα από τον πομπώδη τίτλο «Ο Σόιμπλε τα έψαλε στον Τσίπρα», περιορίζεται σε μια απλή καταγραφή των γεγονότων, εστιάζοντας στην επιμονή του κ. Σόιμπλε για απαρέγκλιτη τήρηση και υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος.

Η Süddeutsche Zeitung γράφει ότι «Σόιμπλε και Τσίπρας ανοίγουν παλιές πληγές», αναφερόμενη στη διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πολιτικών, κυρίως σε ό,τι αφορά το ρόλο το ΔΝΤ.

Source: DW.com

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια