14:52 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πόσο ήταν το χρέος της Ηλεκτρονικής;

Πόσο ήταν το χρέος της Ηλεκτρονικής;

Τα 85,69 εκατομμύρια ευρώ είχαν φτάσει τον Ιούνιο του 2015 οι υποχρεώσεις της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» από 72,04 εκατ. ευρώ το 2009, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση, ενώ το ίδιο διάστημα ο τζίρος της είχε κατρακυλήσει στα 65,37 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον ισολογισμό για την περίοδο από 1/7/2014 έως 30/6/2015) από τα 151,45 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2009. Από τους αριθμούς αυτούς και μόνο γίνονται εύκολα αντιληπτές οι αιτίες της κατάρρευσης της γνωστής αλυσίδας.

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν πέρυσι τα capital controls, τα οποία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία, οδήγησαν στην ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες και προέβλεπε νέα δανειοδότησή της.

Από την απόφαση πτώχευσης προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας προς τράπεζες, προμηθευτές και ιδιοκτήτες των ακινήτων όπου στεγάζονταν τα καταστήματά της.

Αναλυτικά:

-Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κατήγγειλε τη σύμβαση πίστωσης με τον ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό που είχε συνάψει με την εταιρεία και ζήτησε την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου ύψους 16,39 εκατ. ευρώ.
-Εταιρείες με απαιτήσεις σε βάρος της «Ηλεκτρονικής» ζήτησαν την κατάπτωση τριών εγγυητικών επιστολών ύψους 550.000 ευρώ.
-Η LG Electronics Ελλάς είχε απαιτήσεις σε βάρος της «Ηλεκτρονικής» ύψους 2,86 εκατ. ευρώ και ήδη πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε προβεί σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καθώς από το παραπάνω ποσό το 1,73 εκατ. ευρώ είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Η ίδια εταιρεία ζήτησε την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής ύψους 500.000 ευρώ.
-Οφειλές άνω των 200.000 ευρώ στη Sony Hellas.
-Οφειλές 242.000 ευρώ στην Intersys.
-Οφειλές 154.838 ευρώ στη διαφημιστική εταιρεία BBDO.
-Οφειλές 600.000 ευρώ στη διαφημιστική εταιρεία Team Athens.
-Οφειλές 143.739 ευρώ και στις δύο παραπάνω διαφημιστικές εταιρείες.
-Οι οφειλές προς εκμισθωτές ακινήτων ανέρχονται συνολικά, όπως προκύπτει από την απόφαση πτώχευσης, σε 278.532 ευρώ.

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία δεν οφείλει μισθούς στους περίπου 450 εργαζομένους που απασχολούνταν στα 45 καταστήματά της και πλέον μέσα από τη διαδικασία της πτώχευσης, της εκκαθάρισης και της εκποίησης της περιουσίας θα πρέπει να περιμένουν για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και ασφαλείς πληροφορίες, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένα οκτάμηνο για να λάβουν οι εργαζόμενοι τις αποζημιώσεις. Συνολικά, πάντως, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πτώχευσης θα απαιτηθούν έως και οκτώ χρόνια! Η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί να γίνει σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας ανάμεσα στους εργαζομένους και την εργοδοσία της εταιρείας αναμένεται να αναβληθεί.

Από την απόφαση της κήρυξης της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» σε πτώχευση προκύπτει ότι η προς εκποίηση περιουσία της ανέρχεται σε περίπου 24 εκατ. ευρώ, καθώς διαθέτει 4-5 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας περίπου 16 εκατ. ευρώ, ενώ το απόθεμα των εμπορευμάτων της υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ζούγκλα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας