Που βρίσκονται οι δικαστικές υποθέσεις για τα ‘κόκκινα δάνεια’

Που βρίσκονται οι δικαστικές υποθέσεις για τα ‘κόκκινα δάνεια’

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Σημαντικές εξελίξεις σε μείζονος σημασίας υποθέσεις αναμένονται την εβδομάδα που ξεκινάει, Δευτέρα 16.11. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz μερικές από τις υποθέσεις που χειρίζονται οι δικαστικές Αρχές θεωρούνται ώριμες. Πρόκειται για υποθέσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν κυρίως δάνεια που είχαν δοθεί σε «ημέτερους» χωρίς εξασφαλίσεις.

Μέχρι στιγμής ελέγχονται διοικήσεις τραπεζών αλλά και «δανειολήπτες», ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, πολλοί εκ των οποίων ενθυλάκωσαν στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι καναλάρχες

Οι Οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, διενεργούν ποινική προκαταρκτική εξέταση για δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις. Στην διάθεσή τους βρίσκονται πορίσματα της ΤτΕ ενώ το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία. Ήδη εκλήθει ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης αλλά και 45 άτομα τα οποία εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ που ελέγχονται για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν. Ο γνωστός εκδότης ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 14 Δεκεμβρίου. Μετά τον κ. Ψυχάρη θα ακολουθήσουν και άλλοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ που τα τελευταία χρόνια «αιμοδοτήθηκαν» με τραπεζικό χρήμα.

Μια ακόμη υπόθεση αφορά κόκκινα δάνεια ύψους 23 δις ευρώ και την χειρίζεται ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Δραγάτσης. Ο φάκελος άνοιξε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής βασισμένος στα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο πρώην γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Σούρλας.  

Η ΑΤΕ

Μια άλλη, εξίσου σοβαρή, έρευνα πραγματοποιείται στο γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς, κας Ελένης Ραικου. Πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας ύψους 5 δις! Όπως έχει αποκαλύψει το ereportaz εδώ και καιρό το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων μπήκε στο αρχείο μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Ωστόσο ο φάκελος είναι ενεργός για μια σειρά δανειοδοτήσεων προς φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Μάλιστα η υπόθεση ερευνάται εδώ και καιρό από ομάδα εισαγγελέων (Π. Παπανδρέου, κλπ) και θεωρείται ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα ώριμο στάδιο.

Σχόλια