Προειδοποίηση της ΕΛΑΣ για κύκλωμα που εξαπατά πολίτες με το δέλεαρ πανάκριβων διακοπών

Προειδοποίηση της ΕΛΑΣ για κύκλωμα που εξαπατά πολίτες με το δέλεαρ πανάκριβων διακοπών

Για κύκλωμα που εξαπατά πολίτες και με το δέλεαρ δωρεάν διακοπών τους οδηγεί στο να καλέσουν αριθμούς υψηλής χρέωσης, «φουσκώνοντας» τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους, προειδοποιεί η ΕΛΑΣ με σχετική ανακοίνωσή της.

Αναλυτικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες σχετικά με απόπειρα εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου, με υποσχόμενα βραβεία και δώρα, μετά από σχετικές καταγγελίες πολιτών.

Οι καταγγέλλοντες δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις, με απόκρυψη των στοιχείων του καλούντος, κατά τις οποίες τους ανακοινώθηκε ότι έχουν κερδίσει πολυήμερες δωρεάν διακοπές, αλλά προκειμένου να διεκδικήσουν το δώρο τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη διοργανώτρια του διαγωνισμού εταιρεία μέσω αριθμών υψηλής χρέωσης (αριθμοί 901ΧΧΧΧΧΧΧ).

Φυσικά, στην άλλη άκρη της γραμμής δεν τους περίμενε κανένα δώρο, παρά μόνο ένας «φουσκωμένος» λογαριασμός τηλεφώνου από τις κλήσεις στους αριθμούς υψηλής χρέωσης!

Τα περιστατικά αυτά ήδη διερευνώνται, ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησης πολιτών και απώλεια χρημάτων μέσω των λογαριασμών τηλεφώνου, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Οι τηλεφωνικές κλήσεις προς αριθμούς υψηλής χρέωσης και η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) συνεπάγονται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS.

Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Σε περίπτωση που δέχεστε ενοχλήσεις από παρόχους Υ.Π.Π. για λόγους προώθησης Υ.Π.Π., ή έχετε εγγραφεί σε Υ.Π.Π. χωρίς τη συγκατάθεσή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr).Σχόλια