Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Η Τουρκία θα είναι στην Κύπρο για πάντα

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Η Τουρκία θα είναι στην Κύπρο για πάντα

Προκλητικός ήταν σήμερα για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, εν μέσω μιας περιόδου ιδιαίτερα κρίσιμης για το Κυπριακό, μοίρασε… τελεσίγραφα ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ εξαπέλυσε βέλη προς την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης.

Μία ημέρα μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν νοείται λύση που δεν θα περιλαμβάνει την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ξεκαθαρίσαμε προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας».

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο»

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί, και η μόνη περίπτωση απόσυρσή τους είναι να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά, εννοώντας να αποσυρθούν και τα στρατεύματα της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε και ότι ανάμεσα στα αιτήματα της Τουρκίας είναι τα χωριά Κόκκινα και Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν υπό την τουρκική διοίκηση, και τα Βαρώσια να μην παραμείνουν στην τουρκική πλευρά, αλλά να δοθούν στην Ελληνική.

«Αθήνα & Λευκωσία δεν προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις με ειλικρίνεια»

Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», σημειώνοντας ότι «παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο».

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια», προσεγγίζοντας τις διαπραγματεύσεις «με ειλικρίνεια», ενώ Αθήνα και Λευκωσία «έχουν άλλες προσδοκίες».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, λέγοντας ότι «οι όροι που προβλέπονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».

Διαβάστε επίσης: Απάντηση Βίτσα στο τουρκικό ΥΠΕΞ: «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

Κυπριακό: Συνέχεια των συζητήσεων στη Γενεύη ήθελε ο ΓΓ του ΟΗΕ, όχι όμως ο ΚοτζιάςΣχόλια